La portaveu del govern espanyol i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha eludit aquest dimarts concretar si el govern dona suport que el rei emèrit abandoni el Palau de la Zarzuela com a residència habitual, encara que sí que ha assegurat que l'Executiu "celebra" totes les mesures "passades i futures" adoptades per la Casa Reial amb l'objectiu d'augmentar la seva "transparència" i "exemplaritat".

En roda de premsa després del Consell de Ministres, Montero s'ha remès en diverses ocasions a les declaracions del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, admetent preocupació per les informacions respecte a Joan Carles I i ha subratllat que l'Executiu "agraeix qualsevol impuls" que s'adopti des de la Direcció de l'Estat perquè els ciutadans coneguin la seva activitat i rendició de comptes.

Tanmateix, ha evitat concretar quines mesures creu el govern espanyol que s'haurien d'adoptar o fins i tot si el Rei emèrit hauria d'abandonar el Palau de la Zarzuela. "Qualsevol avenç que es pugui produir o no correspon a la Casa Reial, no és el govern el que ha de prendre decisions sinó que correspon a la Casa Real", ha situat afegint a continuació que, malgrat no dir-la expressament, es pot "endevinar" la preferència de l'Executiu.

En aquest sentit, Montero ha insistit que el Govern "celebra" totes les mesures "passades i futures" que es puguin impulsar des de la Casa Reial per incrementar la seva transparència o garantir l'exemplaritat.

Tanmateix, fonts de l'Executiu neguen que el govern estigui implicat en l'estudi de possibles mesures i assenyalen que, si aquestes són sobre la taula, és una cosa que competeix només a la Casa del Rei, el mateix que els tempos. Això sí, creuen que per adoptar alguna decisió no hi hauria per què esperar que la investigació judicial es tradueixi en accions concretes.