El nou informe d'Amnistia Internacional que reclama la llibertat immediata de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart no sembla haver arribat a la Moncloa. Dues setmanes després de la seva publicació, el govern espanyol continua fent el sord i s'escuda en la separació de poders. Així ho ha evidenciat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en la sessió de control celebrada al Congrés dels Diputats en ser preguntat per Laura Borràs (JxCat) i Albert Botran (CUP). 

 

"Creu que el govern pot anar i obrir la cel·la? Aquest no és el sistema democràtic i de dret que ens hem donat", ha defensat el ministre, assenyalant que hi ha una sentència "ferma" contra els presos i que ara és el Tribunal Constitucional qui està estudiant el cas. En aquest sentit, Campo ha defensat que la missió del govern no és "jutjar" i ha instat els dos partits a presentar reformes legislatives per reformar el delicte de sedició. Una modificació en la qual ha recordat que el PSOE estaria d'acord, però ha demanat fer-la amb l'"assossec necessari" i no "com a reacció" a una determinada decisió concreta. 

 

En el torn de rèplica, Botran ha acusat el ministre de posar "excuses" i voler-se "treure les responsabilitats de sobre" i ha assegurat que amb "voluntat política" es pot fer tot. Per la seva banda, Borràs s'ha queixat que la pregunta no fos resolta pel vicepresident Pablo Iglesias i ha llegit un missatge de Jordi Sànchez dirigit al president del govern espanyol, en el que li demanava que la "gravetat del moment" amb la crisi del coronavirus no el faci oblidar la resolució del conflicte polític.