Pugen els preus del gas i el petroli, els aliments es van encarint i es dispara l'IPC. L'escenari econòmic a l'Estat espanyol empitjora per moments i des del mateix Executiu s'alerta que pot anar a pitjor. En una entrevista a laSexta, Pedro Sánchez ha alertat que, a conseqüència de la invasió russa d'Ucraïna, hi ha un alt "risc" de patir escassetat en el subministrament d'energia. Només unes hores més tard, el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha afirmat en una entrevista a la Cadena SER que els preus dels aliments seguiran pujant en el futur. 

El president espanyol ha avisat que cal preparar-se per a escenaris molt complicats respecte a l'electricitat, el petroli o el gas. "Putin fa servir el gas i el petroli com una arma més en la seva guerra contra Europa i, per tant, crec que ens cal preparar-nos davant d'una futura escassetat del gas o del petroli", ha sentenciat. Contemplant tots els escenaris possibles, Sánchez ha aprofitat per lloar les mesures que ha pres el seu Executiu per pal·liar els efectes de la crisi energètica que ja fa mesos que es fan sentir a les butxaques. 

Per altra banda, Planas ha explicat que a Europa "no hi haurà problemes per disposar d'aliments", tot i això, ha remarcat: "El problema no és de quantitat, sinó de preus". Entre els motius pels quals seguiran pujant la ministra ha apuntat a "la pujada de preus de les matèries primeres internacionalment i també de l'energia i els fertilitzants". "Els nostres pagesos i ramaders no poden pagar tots els costos, hem de trobar una forma equilibrada", ha sentenciat. 

Crítiques dins del govern espanyol 

Diversos ministres socialistes han destacat les ajudes que ja ha impulsat el govern espanyol davant l'encariment, mesures que els seus socis recolzen, però fins i tot en això han tingut discrepàncies. Des d'Unidas Podemos reclamen que davant d'aquest context econòmic hi hagi més mesures socials en comptes d'invertir més en Defensa, com es demana des de l'OTAN. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha afirmat que Espanya no necessita més despesa armamentística i ha exigit centrar la inversió pressupostària en mesures com desplegar una renda bàsica garantida "més extensa" que l'actual ingrés mínim vital. 

"A això i no a la despesa militar és on haurien d'anar els compromisos de despesa en aquest país. Espanya no necessita ni més armes ni tancs, necessita que totes les persones tinguin recursos per viure amb dignitat", ha sentenciat la ministra. Les diferencies sobre com afrontar l'actual crisi estan distanciant encara més els dos socis de govern.