El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha aclarit que les mascaretes continuaran sent obligatòries a bord dels avions, com passa amb la resta de transports públics com trens, vaixells o autobusos. On no és obligatòria és als aeroports, estacions o andanes, tot i que es recomana utilitzar-la. Aquest aclariment s'ha fet després que aquest dijous la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, hagi assegurat durant la seva intervenció en el Ple extraordinari del Congrés que "en el cas del transport aeri, arran de l'evolució de l'emergència sanitària provocada per la covid-19, el reial decret llei elimina l'obligatorietat de l'aplicació de les directrius vinculades amb la pandèmia als aeroports i s'estableix que siguin recomanacions". Sánchez ha puntualitzat referint-se a les instal·lacions dels aeroports espanyols que "s'elimina l'obligatorietat de l'ús de mascareta, la presa de temperatura o el manteniment de la distància als controls".

Durant la seva intervenció, Sánchez ha tret pit d'aquesta decisió afirmant que "amb aquesta modificació seguim els passos dels països del nostre voltant i eliminem traves i, per tant, potenciem la competitivitat dels sectors del transport i turisme". Aquestes declaracions arriben després que el passat mes de maig l'Agència Europea de Seguretat Aèria (EASA) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) eliminessin la recomanació de portar obligatòriament mascareta als aeroports i als avions. Una mesura que deixaven a elecció de les aerolínies i els diferents països. Malgrat això, aquests organismes no van advocar per l'eliminació de la mascareta a l'interior dels avions, sinó que l'aconsellen per als viatgers vulnerables, a qui s'aconsella utilitzar una FPP2, i en els vols que surten o aterren en destinacions on l'ús continua vigent al transport públic.

Es manté la normativa vigent

Després de l'anunci de la ministra, i del que això representava pels usuaris del transport aeri, fonts del Ministeri de Transports han sortit al pas i han detallat que es manté l'obligatorietat de la mascareta a l'interior dels avions, però no als aeroports, tal com indica la normativa actual. Per tant, la mascareta continua sent obligatòria tant per a passatgers com pel personal de l'avió, així com pels usuaris de tren i autobús. Segons indica la normativa vigent, s'haurà d'utilitzar, a més, als espais tancats de vaixells i embarcacions on no es pugui mantenir la distància d'1,5 metres, excepte en el cas de les cabines quan hi hagi únicament persones convivents.

Fa només uns dies, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, parlava sobre la retirada de les mascaretes al transport públic i assegurava que "estem en una etapa de final de pandèmia, tot i que amb molta prudència". Darias va assegurar que "si hi ha un canvi", el seu Ministeri estarà "pel que diguin les persones expertes". En aquest sentit, va afirmar que la mascareta "es continuarà utilitzant als entorns sanitaris i a les residències, entre els treballadors i les persones que visitin familiars, com també als transports públics" perquè, tot i que segons afirmava estem en una etapa de la pandèmia de molta llum, però no cal abaixar la guàrdia. "Ja pràcticament fem vida normal i la mascareta ha estat un element protector-barrera molt important. Sempre hem anat agafats de la mà dels experts i així continuarà sent", afirmava la ministra de Sanitat.