La fi de la mascareta a l'interior dels avions ha arribat. Així ho ha anunciat aquest dijous la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, en el Congrés dels Diputats, així com de la presa de temperatura i del manteniment de distància en els controls en els aeroports. Durant la defensa del decret de llei de mesures de sostenibilitat econòmica en l'àmbit del transport, així com de mesures d'estalvi, eficiència energètica i de reducció de la dependència energètica del gas natural, la ministra ha anunciat que "davant l'evolució de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19" s'eliminarà l'obligatorietat de l'aplicació de les directrius d'operació vinculades amb la pandèmia en els aeroports. Malgrat la decisió, que no han especificat quan entrarà en vigor, es mantindran les mesures com a recomanació i no com a obligació. 

ACTUALITZACIÓ: Adeu a les mascaretes als avions

"Amb aquesta modificació seguim els passos dels països del nostre entorn, eliminant traves i, per tant, potenciant la competitivitat del sector del transport i també del turisme", ha explicat la ministra. Les mesures van ser adoptades fa mesos per l'Agència Europea per a la Seguretat Aèria (Aesa) i pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties. Dins de les mesures anunciades aquest dijous, també s'estableix la possibilitat que Aena pugui realitzar una revisió extraordinària dels preus en els seus contractes d'obres "a fi d'evitar retards en les inversions que està realitzant". En el text també preveu la participació d'Aena per instal·lar llocs de control fronterers automatitzats i la contractació del servei de suport per a respondre a l'aplicació del reglament "que enfortirà el control de les nostres fronteres i que permetrà prevenir, detectar i investigar els delictes de terrorisme", segons ha indicat la ministra. 

Sánchez contra el PP

La ministra durant la seva intervenció també ha carregat contra el PP acusant-lo de ser "la dreta més rància d'Europa", pròpia d'un "conservadorisme retrògrad i negacionista", ha dit. Així ha estat la resposta de Sánchez davant la negativa dels populars d'aprovar el decret llei amb les primeres mesures d'estalvi energètic per complir amb els compromisos aconseguits a la Unió Europea per un possible talli del gas rus. S'ha mostrat satisfeta per les mesures adoptades per regular les temperatures i ha celebrat que els límits imposats a edificis públics, comercials o de transport de la calefacció a 19 graus o de l'aire condicionat a 27 graus ha obtingut una reducció del consum del 9,5% en l'última setmana i del 8,5% respecte a l'any passat, per sobre dels compromisos voluntaris adquirits a Europa.

La resposta del PP a aquesta acusació ha estat immediata. El govern espanyol ha escollit a Sánchez, i no a la vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, per defensar el decret llei d'estalvi energètic, malgrat que aquesta ha acudit a la sessió plenària d'aquest dijous. Una elecció censurada per la portaveu parlamentària del PP, Bufona Gamarra, que ha sol·licitat el torn en contra per confrontar directament amb l'Executiu: "És tan indefensable la seva erràtica política energètica que sembla lògica que hagi fugit de donar la cara per a la defensa d'un decret que a qui li incumbeix fonamentalment és a vostè", ha dit.