Les banderes del país onegen a mitja asta aquest dijous 15 d'octubre. Avui fa 80 anys que el règim franquista afusellava el president Lluís Companys i institucions, partits i entitats ho han volgut commemorar en un emotiu homenatge a la seva tomba, al Fossar de la Pedrera de Montjuïc. Amb el Cant dels Ocells de fons, totes les autoritats han coincidit en destacar el mestratge de Companys en valors republicans i democràtics i han exigit al govern espanyol que demani perdó per aquest crim franquista i faci net d'una vegada per totes del llegat d'una dictadura feixista.

El 131è president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat l'acte i s'ha compromès a seguir lluitant pels ideals que defensava el president. Al seu entendre, la seva inhabilitació és un exemple més que la causa que defensava Companys continua vigent, així com també continua la repressió de l'Estat. "No deixeu de lluitar per la llibertat de Catalunya i la defensa dels drets humans", ha demanat davant les restes del president.

Torra no ha oblidat la pandèmia en el seu discurs i ha expressat el seu suport a les mesures que ha pres el Govern en les darreres hores per combatre el coronavirus i ha demanat a la ciutadania un esforç de "civisme i compromís".

"La repressió continua"

Per la seva banda, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, també ha destacat que la repressió continua i ha citat la inhabilitació de Quim Torra i la presó del govern de l'1-O. El republicà ha aprofitat l'ocasió per exigir l'amnistia i el dret a autodeterminació, tot "fent-se seus els ideals democràtics de companys".

"Davant el feixisme, ni un pas enrere. No el va fer Lluís Companys, no els van fer els immolats per Catalunya que es recorden aquí, i no ho farem la societat catalana, no ho farem nosaltres", ha conclòs.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha tornat a reclamar a l'Estat que demani perdó per un fet "ignominiós" i ha criticat que Espanya encara no hagi reparat aquests fets. "Deu dels últims dotze presidents de Catalunya han estat represaliats i això ens demostra que la repressió no té aturador i l'hem de seguir denunciant", ha proclamat.

El preisdent del Parlament, Roger Torrent,  ha començat el seu discurs recordant que Companys és "l'únic president europeu democràtic afusellat" i ha defensat que la seva lluita política i social continua guiant la societat catalana 80 anys després. En un moment de crisi social derivada per la pandèmia de la covid-19, Torrent ha dit que es necessita una "resposta progressista i d'esquerres" per tal que "ningú quedi enrere". I pel que fa al "conflicte irresolt" amb l'Estat perquè, segons ha dit, el govern espanyol ha desistit de fer política, Torrent ha remarcat que cal aprendre del mestratge de Companys.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha carregat contra "els partits neofeixistes que avui ocupen escons al Congrés dels Diputats i que, precisament aquests dies, han estat fent amenaces sobre aquesta nova llei de memòria democràtica". A més, ha destacat que el govern espanyol hagi impulsat una nova llei de Memòria Democràtica tot i reconèixer que arriba "tard".

D'altra banda, els dirigents de les entitats, que també han estat presents a l'homenatge, han destacat l'exemplaritat de la figura de Companys i han animat a continuar amb aquesta "lluita nacional".