Una de les derivades d'aquest llarg cicle electoral concernia inevitablement el Govern de la Generalitat. Durant els darrers mesos de campanya, de competència a les urnes entre JxCat i ERC, l'ombra d'una crisi entre els socis que conduís a un avançament de les eleccions al Parlament ha estat omnipresent. Aquest dimarts, la portaveu de l'executiu ha volgut tallar d'arrel la rumorologia i les especulacions. Els resultats del 26-M "avalen la composició d'aquest Govern" i "no afecta la seva estabilitat". 

Tots dos partits s'han conjurat a la reunió de govern d'avui a estar en "constant contacte per anar valorant les diferents possibilitats que puguin anar sorgint" en relació als futurs pactes post-electorals, no només a Barcelona sinó arreu de Catalunya. És la resposta literal que ha donat la portaveu Meritxell Budó preguntada directament sobre si un pacte entre Maragall i Colau -ERC i els comuns- faria trontollar l'aliança al Govern de la Generalitat. Sobre això, ha reclamat que cal que a l'altra banda de Plaça Sant Jaume, a l'Ajuntament, hi hagi "un alcalde o alcaldessa sobiranista" perquè "Barcelona pugui exercir de capital d'aquest país". 

"El Govern vol seguir governant", ha explicat Budó, després de l'anàlisi que han fet el president Quim Torra i els seus consellers dels resultats de les municipals i europees de diumenge, que consideren que els "avalen" per seguir endavant amb la legislatura. "Aquestes eleccions refermen i confirmen el que ja fa molt de temps que està dient aquest país, que és que el sobiranisme té suport majoritari", ha afirmat, posant el focus en la contundent victòria de l'independentisme a Europa, que a Barcelona ha guanyat ERC i que arreu de Catalunya hi haurà gairebé 700 alcaldies liderades per un alcalde o alcaldessa independentista. 

Torra farà balanç del primer any de mandat

Visiblement incòmoda i per desfer-se de l'allau de preguntes sobre si té futur o no l'actual govern de coalició entre JxCat i ERC, la consellera de Presidència i portaveu ha aprofitat per anunciar que la setmana vinent, el dia 4 de juny, el president de la Generalitat, Quim Torra, compareixerà per fer una valoració del seu primer any de mandat. 

Durant aquests quinze dies passats de campanya, Torra ja ha anat dient que se sent més fort i amb més ganes de seguir governant fins a assolir la República Catalana.