En plena negociació per a la reedició de l'acord de govern entre ERC i Junts i per a la investidura de Pere Aragonès, el Govern intenta dissimular l'impacte de les crítiques del president Quim Torra cap al qui va ser el seu vicepresident i sobre la forma com ha funcionat l'acord amb els republicans durant aquesta legislatura.

En un dietari en què recull els dies que va viure confinat a la Casa dels Canonges i en les compareixences al voltant de la presentació de l'obra, Torra ha criticat l'actuació dels republicans, ha confessat que s'havia de connectar en ocult a les reunions del Procicat per accedir a informació i ha explicat que Aragonès no té mai res a dir ni a aportar i sempre manté una actitud passiva a les reunions.

Refer la confiança

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha intentat treure ferro a les reflexions de Torra i ha atribuït les crítiques a unes valoracions personals en un moment dur i complicat com van ser els primers mesos de la pandèmia.

La consellera ha desmarcat aquestes reflexions de la negociació per al nou acord de Govern tot i que ha admès que els dos partits han de refer ponts. "Precisament el que es buscar és recuperació d'aquesta confiança d'uns espais polítics, més enllà del govern, uns espais en què s'havien trencat els ponts de confiança i cal treballar per recuperar-los", ha admès.

Budó ha evitat entrar en el calendari per a la investidura del nou president, però no ha descartat que sigui possible en primera votació divendres de la setmana vinent. "Tenim dies queden encara molts dies per al dia 26, hi ha temps per poder fer feina", ha assegurat.

Negociació amb l'Estat

Pel que fa la crisi que ha provocat al govern espanyol la marxa del vicepresident Pablo Iglesias, ha reclamat a les formacions que formen part de l'executiu de Pedro Sánchez responsabilitat i tenir en compte l'interès general i no l'interès dels partits. 

Budó ha demanat "responsabilitat al govern de l'estat espanyol per abordar el conflicte polític" amb Catalunya i ha advertit que la proposta llei amnistia que avui s'ha presentat al Congrés és una "oportunitat magnífica" que se li planteja al PSOE per obrir el diàleg. En aquest sentit, ha reclamat que les negociacions entre els dos governs han de començar "el més aviat possible".

 

Confinament

En relació al relaxament del confinament per combatre el coronavirus, ha insistit que en els propers 15 dies es posaran damunt la taula diferents mesures que han de permetre avançar en la incipient desescalada de la pandèmia, entre les quals, la possibilitat de reobrir la restauració en horari nocturn.

Amb tot, ha evitat confirmar quan s'adoptaran aquestes mesures, i s'ha limitat a insistir que s'estudiaran en els propers 15 dies a partir de diferents paràmetres no només l'índex de reproducció. "Es mira en global quin és el conjunt dels indicadors per fer-nos una radiografia de la pandèmia", ha explicat.

Això no obstant, el Govern insisteix a reclamar prudència i ha advertit que malgrat la possibilitat que hi hagi una major mobilitat i que aquesta es mantingui durant la Setmana Santa, s'han de seguir les mateixes restriccions i mesures generals de prevenció.

Budó ha relativitzat la decisió d'aturar durant 15 dies el calendari de vacunació d'Astra Seneca i ha subratllat que només hi ha 11 casos en què s'han assenyalat complicacions dels més de sis milions de dosis d'aquesta vacuna que s'han administrat. "La incidència és molt baixa, que tothom estigui tranquil", ha reclamat.

 

A la imatge principal, la consellera Meritxell Budó en un moment de la roda de premsa d'aquest dimarts / Ruben Moreno