El Govern s'ha desmarcat de la proposta del lehendakari, Íñigo Urkullu, de celebrar una "convenció" per reinterpretar la Constitució sense necessitat de modificar-la com una forma per resoldre la qüestió territorial. "La majoria social i política a Catalunya aposta per l'autodeterminació i l'amnistia, i per tant aquest és el marc de negociació que plantegem", ha afirmat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, en una roda de premsa posterior a la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l'alcalde de Girona, Luc Salellas, com a part de la ronda de contactes amb alcaldes del país.

El Govern insisteix que aposta per "l'amnistia i l'autodeterminació"

Vilagrà ha expressat "respecte" per la proposta d'Urkullu i ha assenyalat que "cal veure quin recorregut té", però ha insistit que el marc del Govern "és un altre". "El nostre marc és molt clar, les nostres carpetes són l'amnistia i l'autodeterminació i fa molt temps que hi treballem. La negociació és de govern a govern i no ens mourem d'aquí", ha reblat la consellera. 

D'altra banda, preguntada pel fet que el president a l'exili, Carles Puigdemont, hagi negat l'existència de cap negociació sobre l'amnistia, Vilagrà ha demanat, en nom del Govern, que hi hagi "més coordinació" entre tots els partits independentistes per tal d'aconseguir "objectius més ambiciosos". Malgrat tot, sembla que Junts i ERC continuaran negociant de forma independent, atès que els primers han revelat que dimarts que ve anunciaran les seves condicions per investir Pedro Sánchez.

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha estat més contundent, i a través d'una piulada, ha retret a Urkullu que la situació privilegiada del País Basc permet fer una proposta com aquesta. "Des del concert econòmic, amb uns trens que deuen funcionar i la protecció dels furs, es deuen poder fer propostes de reflexió constitucional, però a Catalunya hi ha una majoria social i política per arribar més enllà: amnistia, autodeterminació i progrés social!", ha afirmat Rovira.

"Bona sintonia" entre Aragonès i Salellas 

Aragonès i Salellas han mantingut una reunió "llarga i extensa" en la qual, segons ha informat Vilagrà, s'ha constatat la "bona sintonia" entre ambdues administracions. Govern i Ajuntament s'han compromès a "avançar" en el projecte de construcció del nou parc de salut Trueta i treballar conjuntament per millorar el parc d'habitatge social a la ciutat, objectiu per al qual Girona cedirà terrenys a la Generalitat perquè aquesta, a través d'INCASÒL, construeixi habitatge de protecció social a la ciutat. De moment, però, no n'han concretat ni el nombre ni on es faran.

La trobada forma part de la ronda de contactes del president amb els principals alcaldes del país, dos mesos i mig després de la constitució dels ajuntaments. La primera es va celebrar aquest dimecres amb l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la setmana vinent Aragonès té previst reunir-se amb el paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa, i amb l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales.