La Generalitat ha anunciat aquest dimecres que demanarà a la Direcció General de Trànsit (DGT) poder fer els exàmens de conduir en català sense sol·licitar-ho prèviament, tal com és necessari avui dia. Aquesta és una de les mesures que contempla el pla de foment del català a les autoescoles que han signat la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, el titular d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el president de la Federació d'Autoescoles de Catalunya, Joan Sala. Elena ha explicat que "s’ha instat la DGT a oferir l’opció de realitzar els exàmens teòrics i pràctics en català sense sol·licitud prèvia". "És molt senzill i és de justícia: cadascú ha de tenir l’opció de poder triar", ha subratllat. El conveni també farà una primera diagnosi de la situació actual en els pròxims mesos i es treballarà per impulsar la llengua en aquest sector. 

El pla de col·laboració entre el Servei Català de Trànsit (SCT), el Departament de Cultura i la Federació d’Autoescoles de Catalunya té com a objectiu fomentar l’ús del català en aquest sector. És per això que recull mesures com impulsar més materials en català per estudiar l'examen teòric i organitzar formacions específiques per al professorat de les autoescoles. El SCT també publicarà tests en línia en català i fomentarà que les autoescoles ofereixin sessions presencials o en línia en aquesta llengua. A banda, es crearà un nou cicle de Formació Professional (FP). Per la seva part, el Departament de Cultura farà un seguiment i assessorarà les autoescoles, fent una anàlisi de la situació actual del català al sector. En total, el pressupost dedicat a aquesta acció és de prop de 400.000 euros. 

Blindar l'ús del català

El conseller d'Interior ha afirmat que aquest pla "blindarà el dret a utilitzar el català en la formació i examinació del carnet de conduir, amb més materials, més testos, més classes i més exàmens en català". "Incorpora compromisos per promoure i garantir l'ús d’aquesta llengua en l'educació viària a tots els futurs conductors i conductores", ha remarcat. 

Per la seva part, la titular de Cultura ha recordat que aquesta és una de les 100 mesures fetes pel Govern amb l'objectiu d'impulsar l'ús del català en diferents àmbits. "El nostre objectiu és que treure's el permís de conduir en català sigui una normalitat en aquest país i el conveni signat avui és determinant per poder avançar en aquesta línia", ha apuntat. Des de la Federació d'Autoescoles de Catalunya també s'han mostrat satisfets de signar un conveni "molt esperat i molt necessari" perquè consideren que "la situació del català a les classes i amb els materials per treure's el carnet de conduir és complicada".

Es pot fer l'examen de conduir en català?

Actualment, l'examen de conduir de la Direcció General de Trànsit es pot realitzar en català, sempre que es demani prèviament. La DGT ha de tenir els models a disposició dels alumnes i garantir poder fer el test teòric en aquesta llengua. Des de la Plataforma per la Llengua informen que, en cas que no es faciliti poder fer-lo en català, es pot denunciar a la mateixa DGT i a l'Oficina de Garanties Lingüístiques.