La primera reacció del Govern de la Generalitat de Catalunya davant la sentència del Tribunal Suprem que obliga a tornar les pintures murals del Monestir de Santa Maria de Sixena al seu emplaçament original tal com reclamava l'Aragó des de dècades enrere, ha estat demanar "prudència". Així ho ha manifestat el conseller de Presidència, Albert Dalmau, en la seva arribada a una reunió a Madrid per preparar la Conferència de Presidents que tindrà lloc a Barcelona a principis de juny. Dalmau ha assegurat que ara el Govern de la Generalitat analitzarà la sentència del Suprem, que no dona "cap validesa" al document-contracte que va signar la priora del monestir de Sant Joan de Jerusalem a Valldoreix (Sant Cugat), on s'havien traslladat les monges de Sixena després d'abandonar el monestir a l'Aragó, amb el Govern de la Generalitat l'any 1992 perquè "no tenia la representació del monestir de Sixena". Minuts més tard que el conseller Dalmau ha comparegut la titular de Cultura, Sònia Hernández, que s'ha manifestat en uns termes molt semblants i ha assegurat que els servis jurídics estan analitzant la sentència.
Preservar les pintures, la prioritat del Govern
Amb tot, però, el conseller també ha advertit que l'Executiu liderat per Salvador Illa no prendrà "cap decisió que pugui perjudicar el manteniment i la integritat de les pintures" exposades ara el MNAC, posant per davant la seva conservació. En aquest sentit, el número 2 d'Illa al Govern ha recordat que en el passat nombrosos experts ja s'havien pronunciat advertint dels riscos que podrien suposar per les obres un possible trasllat. La consellera de Cultura ha reiterat la mateixa idea, assegurant que la "prioritat del Govern i del MNAC és preservar el patrimoni", tot fent referència als estudis que apunten al fet que traslladar i instal·lar les pintures sense danyar-les és "impossible".
Els tècnics del Departament de Cultura han anat argumentant que l'important conjunt patrimonial podria patir danys irreversibles en aquest cas; el mateix MNAC apuntaven el 2016 que els riscos eren "extremadament alts i que les pintures podrien quedar danyades, ja que són extremadament fràgils i molt sensibles davant qualsevol canvi en l'entorn. L'informe més destacat era el de la doctora Simona Sajeva, directora d'un estudi sobre l'enginyeria aplicada a la conservació d'obres d'art que determinava que era impossible fer el trasllat sense danyar "irremeiablement i de manera objectiva" el material.
Retrets de Junts a Illa pel seu "silenci"
Fa només uns mesos, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, va retreure al president de la Generalitat que no s'hagués posicionat en contra de l'"espoli" de les obres de Sixena i la situació que patia l'exconseller de Cultura a l'exili i ara diputat al Parlament, Lluís Puig. Aquestes crítiques les va pronunciar de fet, just abans que comencés el judici contra Puig per aquest cas. Finalment, el TSJC el va absoldre pel delicte de desobediència per no haver lliurat voluntàriament les 44 peces del monestir de Vilanova de Sixena que hi havia al Museu Diocesà de Lleida i que se'n va endur la Guàrdia Civil de matinada i en plena aplicació de l'article 155. Aquest dimarts, Puig i Carles Puigdemont han assegurat que es tracta d'un "despropòsit".