La nova consellera de Territori, Ester Capella, s'ha estrenat en un ple del Parlament com a substituta de Juli Fernández parlant d'un dels temes que coneix millor: l'habitatge. I ho ha fet per defensar-se de les crítiques de la CUP per haver optat per aplicar la llei de l'habitatge espanyola, un fet que segons la diputada Montserrat Vinyets, "no ajuda a paralitzar la recentralització de competències". Els cupaires també han deixat ben clar que un dels motius pels quals treballen perquè Catalunya sigui un Estat és per garantir el dret de l'habitatge, que a Espanya no té la categoria de fonamental.

Sobre la llei de l'habitatge, Vinyets ha lamentat que aquesta, elaborada pel "govern més progressista de la història", ha dit amb to sorneguer, no suposa cap avenç ni novetat, ja que està plena de frases "imprecises, repetitives i en les quals costa trobar el subjecte". Vinyets també ha lamentat que la llei no inclou deures per a les empreses sinó que aquests només van dirigits als ciutadans, així com que s'hagi introduït la col·laboració publicoprivada per resoldre la problemàtica de l'habitatge. 

ERC va aprovar aquesta llei del govern espanyol al Congrés, que va entrar en vigor just abans de les eleccions del 28-M, i el Govern de la Generalitat va avançar que l'aplicaria, cosa que ara ha criticat la CUP: "Han fet el pitjor, acatar i no superar el marc espanyol, han caigut en els cants de sirena", els ha recriminat, recordant-los les polèmiques declaracions de la presidenta del Congrés i candidata del PSC a les generals, Mertitxell Batet, en què ha assegurat que els espanyols no pateixen per pagar el lloguer. 

Territori aposta per aprofitar totes les oportunitats, per petites que siguin 

Per la seva part, Capella ha justificat que el Govern hagi decidit aplicar aquesta llei, tot i que teòricament la Generalitat té competències plenes en habitatge, ja que creu que s'ha d'aprofitar qualsevol oportunitat, per petita que sigui, per garantir l'accés a l'habitatge. Així i tot, ha reconegut que la llei espanyola es queda curta, enfront de la que "realment garantia aquest dret", en referència a l'aprovada al Parlament de Catalunya el 2020 i que el Tribunal Constitucional va tombar. "Aquesta llei no és suficient, perquè l'Estat, governi qui governi, sempre es posa al costat d'aquells que especulen". 

Les explicacions de la consellera no han convençut Vinyets, que ha insistit que en lloc d'acceptar aquestes petites finestres d'oportunitat, el que la CUP creu que s'ha de fer en aquestes circumstàncies és: "Per nosaltres, si l'oportunitat és tan petita, el que cal no és aprofitar-la sinó redoblar la confrontació en termes legislatius, perquè aquestes oportunitats petites no justifiquen tota la pèrdua que en termes competencials s’està signant", ha retret la diputada cupaire als republicans. En aquest sentit, ha posat sobre la taula declarar l'habitatge com una norma constituent, però també reformar el Codi Civil i regular, amb "pocs articles clarificadors", els contractes d'arrendaments de béns immobles.