El govern del Consell per la República ha valorat com "infructuosa" la reunió celebrada aquest matí de diumenge entre el govern català i l'espanyol amb la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència, Fèlix Bolaños, per abordar l'espionatge a l'entorn independentista destapat pel CatalanGate.  "La política catalana en el seu conjunt ha de reaccionar sense matisos i exigir mesures urgents i efectives per desarticular la trama criminal", ha reclamat el Consell. Ha aprofitat per carregar contra la Fiscalia general que és "tan ràpida a trobar delictes falsos contra els catalans". L'executiu del Consell per la República ha exigit que l'independentisme prengui mesures amb caràcter "immediat", enumerant-ho en cinc punts.

"1. Trencar tota relació política amb Espanya. Retirar el suport al Govern espanyol, trencar tots els pactes polítics que incloguin els partits espanyols que no condemnin la violència digital i la vulneració de drets fonamentals i/o que participin en Governs que es neguin a investigar la trama criminal.
2. Retirar-se de la dita taula de diàleg, per inútil, per mancada de tota credibilitat i per deslleialtat manifesta de la part espanyola.
3. Restringir les relacions amb Espanya a nivell tècnic i administratiu.
4. Establir una aliança entre forces independentistes per tal que en totes les eleccions la força més votada encapçali el govern de les institucions, amb o sense coalició de govern. En el cas que no n’hi hagi prou per obtenir la presidència o l’alcaldia, totes les forces independentistes exerciran l’oposició fins a construir una alternativa victoriosa.
5. Definir una estratègia de confrontació democràtica que permeti reprendre el camí iniciat l’octubre de 2017".

Una de les demandes més dures i directes és la de "trencar tota relació política amb Espanya". Això implica desmuntar la taula de diàleg amb l'executiu de Pedro Sánchez i deixar d'assistir a totes les reunions bilaterals. També significa que no s'hauria de dialogar tan sols per l'afer del CatalanGate i s'hauria de prendre el camí de l'embat judicial i internacional contra l'Estat espanyol.

Vilagrà valora negativament la trobada

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, no ha amagat el malestar del Govern després de reunir-se amb el ministre Félix Bolaños per rebre explicacions de l'espionatge que han patit més de 60 independentistes. "Aquest és un fet gravíssim i no tenim les respostes que esperàvem", ha assegurat la consellera, que ha advertit que la reunió d'avui "no ha anat bé", que la informació que ha rebut ha estat suficient i que "si el govern espanyol no es mou hi haurà conseqüències greus". La consellera ha fet evident la fredor en el tracte a Bolaños, que ha arribat al palau de la Generalitat amb tres quarts d'hora de retard i que després de la trobada ha anunciat un control intern al CNI sobre aquest afer, així com la posada en marxa de la comissió de secrets oficials al Congrés. Abans de la trobada, Vilagrà ha exigit que no hi hagués mòbils damunt la taula durant la reunió i a la roda de premsa posterior ha avançat que no assistirà demà a la reunió convocada a Madrid per tractar sobre els Jocs Olímpics d'Hivern.

Per altra banda, el ministre ha anunciat l'obertura d'un control intern dins del CNI a petició del mateix Centre d'Intel·ligència, així com la constitució de manera immediata de la comissió de secrets oficials. Bolaños ha garantit la "plena cooperació del govern amb la justícia". La resposta del ministre no ha satisfet la consellera, que ha valorat negativament la trobada i ha advertit de conseqüències greus, si no s'esclareix l'afer. Bolaños ha mostrat la confiança que la comissió de secrets oficials es constitueixi tan aviat com sigui possible. "És allà on realment la directora del CNI o altres persones poden donar informació i que els portaveus de tots els grups puguin tenir accés", ha explicat. El ministre ha assegurat que ja han iniciat els contactes amb els grups per constituir la comissió, que hi hauran d'estar representats tots els grups sense excepció i no hi ha cap figura que pugui substituir a aquest control del Parlament, exercint els seus drets a la informació.