El Govern i els comuns enfilen el camí per negociar els pressupostos de 2024. Aquest dimecres, una delegació de les dues parts ha acordat un calendari on es planifica l'execució dels "incompliments" dels comptes de 2023 que el grup liderat per Jéssica Albiach ha anat denunciant les darreres setmanes. Amb aquest pas, que els comuns consideraven "imprescindible" per poder arribar a una entesa pels de 2024, tant ells com l'executiu s'han instat a començar la negociació ferma pels pressupostos d'enguany. En un comunicat, el diputat Joan Carles Gallego ha afirmat que "un cop contrastades les diferències en relació amb el nivell de compliment i desplegament d'algunes mesures en àrees com mobilitat, sanitat, habitatge i energies renovables", donen per "tancat" el balanç de l'acord de 2023 amb el "compromís" de l'executiu de la seva "calendarització i execució els pròxims mesos". Ara, la voluntat és que en els propers dies comencin les converses al detall sobre els comptes d'aquest any. Els comuns expliquen que faran diverses reunions on abordaran "les diferents temàtiques sectorials".

Tot i veure amb bons ulls que ara arrenqui la negociació de debò, En Comú Podem alerta que, per arribar a un acord, exigeixen que el Govern no impulsi "infraestructures contràries a les grans transformacions estratègiques relacionades amb el canvi de model productiu, de turisme i de la lluita contra l'emergència climàtica". En aquest sentit, els comuns fan referència a projectes com el Hard Rock, el Quart Cinturó o l'ampliació de l'aeroport del Prat, infraestructures que ells assenyalen que van "en la línia contrària" al model que defensen. En una entrevista a ElNacional.cat, David Cid, portaveu de la formació, ja avisava que "si el Hard Rock tira endavant", el seu partit no votaria els pressupostos d'enguany. Paral·lelament, afegia que "s'han de posar límits" i considerava que "a vegades se li ha de dir que no al PSC": "ERC i els socialistes tenen la seva força, però a vegades s'oblida que els comuns som determinants per aprovar el pressupost. Sense els comuns, no hi haurà pressupost". Malgrat aquest nou pas, els comuns allunyaven aquest mateix dimarts la possibilitat d'arribar a un acord abans que acabi el mes de febrer.

Reunions amb el PSC i Junts, pendents de programar una nova amb la CUP

Amb qui ha mantingut més reunions el Govern és amb el PSC. Els socialistes, que també van donar suport als pressupostos de 2023 com els comuns, també exigien com a condició prèvia el compliment dels acords de 2023. Aquesta mateixa setmana s'ha produït alguna trobada més amb el PSC, tot i que el partit de Salvador Illa sosté que no hi ha avenços. El dijous al migdia, l'executiu es reunirà per segona vegada amb Junts per Catalunya per parlar dels comptes de 2024. Aquesta segona trobada es produeix dos mesos després de la primera —va ser el 14 de desembre— i els juntaires presentaran una proposta "factible, realista, ambiciosa i que doni solució als problemes" del país, segons va explicar el portaveu Josep Rius.

D'altra banda, en l'equació dels pressupostos també hi ha la CUP, en aquesta ocasió. El diputat Xavier Pellicer explicava aquest dimarts que encara estan pendents de la resposta del Govern a les seves peticions i lamenten el retard de l'executiu per presentar el projecte dels comptes. Tot i saber que "negocien amb el PSC infraestructures incompatibles" amb les seves peticions, Pellicer subratllava que els anticapitalistes no abandonaran les converses: "El país té unes necessitats i aquest any és una oportunitat per posar al centre tot el que s'ha allunyat fins al moment. Tenim el deure d'anar-hi insistint".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!