La reactivació de la taula de diàleg desperta moltes incògnites. Després de la trobada del passat divendres entre la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i el ministre de Presidència, Félix Bolaños, s'ha donat a conèixer l'acord metodològic del diàleg entre els governs i es va remarcar la necessitat de reprendre les negociacions, la pròxima cita de les quals és el pròxim divendres en la trobada entre Pere Aragonès i Pedro Sànchez. Aquest dissabte, en una entrevista a Catalunya Ràdio, Vilagrà ha exposat que el diàleg amb l'Estat començarà amb "la carpeta de l'amnistia".

Anteriorment, des del govern s'ha explicat que a la taula de diàleg hi acudien amb diverses "carpetes" que tractar amb el govern epsanyol, sent les dues més destacades l'autodeterminació i l'amnistia, aquesta segona serà la que començarà tenint protagonisme en les negociacions. "Parlarem d'autodeterminació", ha afirmat Vilagrà i ha afegit: "Sabem que en això estem molt allunyats (amb el govern espanyol), per això començarem amb la carpeta de l'amnistia, perquè si no és molt difícil negociar". 

La consellera ha insistit en el fet que el Govern es vol aproximar a la negociació amb l'estat des d'una perspectiva realista, tractant temes "concrets i palpables". Ha reivindicat la metodologia acordada amb el govern espanyol, ja que: "Volem negociar en una posició d'igualtat, la metodologia ens permet mirar de fit a fit a l'Estat". Malgrat tot, Vilagrà s'ha negat a "avançar debats" ni fixar futures dates, recordant un cop més que no es reuniran amb el govern espanyol "per la fotografia". 

La consellera ha reconegut que el diàleg anteriorment ha donat pocs resultats. Ha considerat que no va ser "profund ni equilibrat". Posteriorment amb l'escàndol de CatalanGate aquest ha quedat encara més malmès, però ha considerat amb la nova fase de diàleg que comencen es pugui donar "resultats polítics parcials que demostrin que hi ha voluntat de restablir la confiança". Vilagrà ha subratllat el compromís del Govern en el diàleg, però ha avisat que la Generalitat no donarà xecs en blanc i reclamarà resultats.

Negociació entre governs

En ser preguntada per la composició de la taula de diàleg, la consellera ha afirmat: "Nosaltres sempre hem dit que eren els governs els que han de parlar perquè són els representants de la ciutadania". Vilagrà ha reconegut que és una posició que en el passat va generar un gran problema amb el seu soci al Govern, Junts per Catalunya. "És notori que no estan d'acord", ha assegurat. Tanmateix, també ha exposat que per ara no s'ha parlat de modificar les condicions de participació en la taula.