"Els hauria de caure la cara de vergonya". Així ha respost aquest dijous la consellera Ester Capella davant la nova ofensiva de Ciutadans contra els presos polítics, als qui ha acusat de tenir un tracte de favor. La titular de Justícia els ha recordat que l’únic dret que tenen restringit és la llibertat, i els ha demanat que escoltin Amnistia Internacional o tots els juristes que s’han pronunciat contra els delictes de rebel·lió i sedició pels quals s’ha processat els dirigents independentistes.

En la seva interpel·lació al Govern, la diputada unionista Lorena Roldán ha criticat que els presos polítics reben fins a 21 visites en un sol dia per part de suposades autoritats que no ho són i que tenen fins i tot un “despatxet” a la presó. Ha citat com a exemple visites com les del lehendakari Íñigo Urkullu, el líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi o el secretari general de Podemos Pablo Iglesias, que segons ha assenyalat no haurien de poder accedir-hi com a autoritats. Ho ha contraposat als presos comuns, que segons ha dit tenen com a màxim dret a cinc visites al mes. “Només els falta crear un comissionat de Lledoners”, ha ironitzat Roldán.

En la seva resposta, la consellera de Justícia ha recordat la carta que els presos de Lledoners van enviar a Inés Arrimadas i Xavier Garcia Albiol convidant-los a una visita per desmentir el suposat tracte de favor. També ha retret la negativa d’Albert Rivera a fer-ho. “De debò els interessa conèixer la situació dels presos?”, li ha preguntat. “Si tant li amoïna la situació de les persones injustament privades de llibertat, vagi, miri i comprovi”, ha exigit a Roldán.

La consellera de Justícia ha retret a Ciutadans que no qüestioni la presó preventiva, així com que “persones innocents rebin el mateix tracte que persones condemnades per algun delicte” o no s’hagin tingut en compte les seves circumstancies persones. I li ha preguntat: “Ser a la presó sense sentència és un privilegi?”.

Finalment, Capella ha recordat la pregunta que va fer Roldán com a senadora al ministre Marlaska, també sobre el tracte als presos. “Ha confós desitjos amb realitat, però el 155 ja no està en vigor”, li ha etzibat. Ha denunciat que, des de Ciutadans, el que voldrien és que la Generalitat ni tan sols tingués competències en serveis penitenciaris i justícia. “El que realment els molesta és el Govern de Catalunya, volen liquidar l’autogovern”, ha acusat.