El Govern ha exigit el cessament immediat del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, el general Pedro Garrido, arran de les polèmiques declaracions que va fer aquest dimecres a Sant Andreu de la Barca. Així ho ha reclamat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una carta dirigida a la vicepresidenta espanyola en funcions, Carmen Calvo

Garrido va assegurar aquest dimecres que "la pretesa revolució dels somriures" s'ha convertit en "el rictus que dissimula l'odi i la mesquinesa capaç de generar destrucció, dolor i sofriment" i va alertar als que triïn "el camí del terror" que els combatran "sense pena ni treva". També va avisar que, si cal, ho tornarien "a fer", amb relació a l'actuació policial de l'1-O, i va posar en dubte l'actuació del major Josep Lluís Trapero en aquella operació policial.

Unes paraules que no han agradat gens al Govern, que ja va protestar, a través dels alts càrrecs d'Interior i caps dels Mossos, marxant de l'acte on havien estat convidats. Aquest dijous, la consellera portaveu ha volgut anar un pas més enllà i ha volgut expressar a Calvo el seu profund "malestar" i "rebuig" per les declaracions de Garrido, que titlla de "desafortunades".

 

Budó considera que les paraules de l'alt cap de la Guàrdia Civil posen "en dubte" els Mossos, i ho veu com una ofensa "no només als 17.000 mossos que actualment estan en actiu", sinó que també "a tot el poble català". A més, denuncia que "no correspon al màxim comandament d'un cos policial fer declaracions de contingut polític" i lamenta també que no respecti "la presumpció d'innocència" dels processos judicials oberts.

La dirigent del Govern creu que dels alts comandaments de la Guàrdia Civil se n'espera "professionalitat i neutralitat" i que la relació entre cossos policials hauria de ser "basat en la confiança mútua amb l'objectiu de garantir la seguretat de tots els catalans". Amb tot, Budó considera que les manifestacions de Garrido han estat una "provocació", més tenint en compte que la sentència està a punt de sortir i que això incrementarà" el nivell de conflicte", i creu que les seves paraules "recorden temps passats". Per tot això, requereix que sigui cessat "immediatament".