Un estiu enmig de "la sequera més greu del segle" superat gràcies a les restriccions d'aigua. Aquesta és la valoració que fa el Govern de la situació actual de la sequera, que a pesar de les últimes pluges no ha millorat, amb un increment pràcticament imperceptible de les reserves d'aigües després dels aiguats d'aquests darrers dies. Així, Patrícia Plaja, portaveu de l'Executiu, ha celebrat que aquestes restriccions al consum d'aigua han permés superar aquests mesos sense gairebé pluges arreu del territori, garantint l'aigua de boca i els principals serveis del país. En aquest sentit, ha assenyalat que el període estival s'ha superat sense haver d'afegir noves restriccions. Amb tot, Plaja no només ha atribuït aquest èxit a la feina del Govern sinó també a la població que, tot i algunes excepcions, és "conscient de la sequera i està compromesa amb l'estalvi d'aigua". 

Les reserves, al 24% de la seva capacitat

Tal com ha explicat Plaja, les reserves estan actualment al 24% de la seva capacitat, un nivell molt similar al d'abans de les pluges del mes de juny. Per tant, ha dit, continuen sent "molt baixes" i la sequera ja és la "més extrema" del segle XXI en durada i intensitat. Amb tot, però, i gràcies a les mesures del Govern segons la portaveu, encara no s'ha arribat als nivells del 2008, quan van estar per sota del 20%. Una altra de les dades que volen destacar des de l'Executiu per demostrar aquesta consciència de la població respecte de la manca d'aigua és el fet que la mitjana del consum en els municipis dependents dels embassaments del Llobregat s'ha reduït dels 210 litres per persona i dia del juliol del 2022, quan ja hi havia sequera, a 188. En el cas del Ter l'estalvi encara és més alt, tot i que el consum també: s'ha passat de 250 a 204. 

Així i tot, i davant unes reserves al 24% de la seva capacitat, el Govern ha demanat a la població no relaxar-se després de les pluges d'aquest darrer cap de setmana. Aquestes, tot i ser de les més abundants en l'últim any, gairebé no s'han notat als embassaments. "S'han vist pluges generalitzades però això no ha servit per modificar la gravíssima situació de sequera", ha advertit la portaveu, assenyalant que els boscos han "xuclat" tota l'aigua, després de mesos sense pràcticament precipitacions. "Ens equivocaríem si pensem que estem millor que ahir", ha resumit. 

Municipis de l'Alt Empordà i del Baix Camp, en estat d'emergència

Tot i que fins a 495 municipis estan sota l'estat d'excepcionalitat per sequera, amb les restriccions corresponents, vint-i-quatre, la majoria de l'Alt Empordà, es troben en situació d'emergència, la més alta segons els criteris del Departament d'Acció Climàtica. Les mesures van entrar en vigor el passat 9 d'agost, una setmana més tard que el director de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, comuniqués la necessitat de posar-les en marxa per primera vegada en una crisi hídrica. Aquestes afecten uns 26.000 ciutadans repartits entre els municipis i inclouen una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia, que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema.