Esquerra Republicana ha volgut valorar la proposta del president a l'exili, Carles Puigdemont. La diputada al Congrés dels republicans, Teresa Jordà, ha qualificat el marc del president a l'exili de "lògic" i ha insistit en la taula de diàleg com a eina per avançar en la resolució del conflicte i aconseguir exercir l'autodeterminació de Catalunya. Els republicans han volgut treure pit del fet que ERC porta "quatre anys negociant". "Hem sigut capaços de fer seure i arrossegar l'Estat espanyol en una taula de negociació i que assumís que hi ha un conflicte entre Catalunya i l'Estat", ha assegurat l'exconsellera d'Acció Climàtica.

Demanen coordinació amb Junts

En aquesta línia, els republicans han "celebrat" que Junts "se sumi a la negociació". "Celebrem que la política ens porti a la política, que no és altra cosa que negociar", ha volgut manifestar Jordà, qui considera que els republicans han marcat una primera fase de la negociació amb el PSOE i Sumar durant els últims quatre anys. Per això, ERC demana una "coordinació" amb Junts i és que considera que "és una oportunitat històrica per avançar cap a l'amnistia i l'autodeterminació". "Com més plegats la fem, sense cap mena de dubte serà una garantia", ha reivindicat la diputada republicana. 

Teresa Jordà també ha avisat que els vots d'ERC "no estan garantits" i que "en qualsevol negociació hi ha d'haver la voluntat de negociar". "Si no s’arriba a produir aquesta investidura, la responsabilitat no serà d’ERC, serà del PSOE", ha dit l'exconsellera. Així mateix, també ha posat sobre la taula el traspàs integral de Rodalies o solucionar el dèficit fiscal. De fet, els republicans també han avisat que encara no han "començat la fase de negociació" i han agraït la invitació del secretari general de Junts, Jordi Turull, i ha volgut fer palès la presència de tot el moviment independentista. 

Aragonès, en la mateixa línia

El discurs de Jordà ha estat molt similar al del president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui, aquest dilluns en una entrevista a TV3, va apujar el preu d'una possible investidura de Pedro Sánchez.  "Es tractaria del traspàs integral de Rodalies, amb els trens, les vies, les infraestructures, el personal, el finançament... Aquest agost Rodalies ha estat un altre drama", reflexionava el president de la Generalitat, qui exigeix, alhora, resoldre la qüestió del dèficit fiscal. 

Aquest dimarts el president Puigdemont ha fixat les condicions per començar les negociacions amb el govern espanyol. Es tracta del reconeixement de la legitimitat democràtica de l'independentisme; l'amnistia i "l'abandonament permanent de la via judicial; i la creació d'un mecanisme de control i verificació dels acords. Entre aquestes condicions, ha situat el referèndum, però ha volgut deixar clar que només un referèndum acordat amb l'Estat pot substituir el Primer d'Octubre