És 12 d’octubre, festiu per la diada nacional espanyola, però el Govern de Catalunya no té res a celebrar. I menys quan el nou executiu comença a fer tot just els primers passos. És per això que aquest dimecres s’ha celebrat una reunió de treball a Palau, on no s’han adoptat acords però sí que han exhibit una imatge de nova etapa, marcada per la unitat dels seus membres. Tots els consellers, segons ha explicat la portaveu Patrícia Plaja, “s’han conjurat per iniciar aquesta nova etapa sense soroll” i tancar files al voltant de la resolució negociada del conflicte polític. També s’ha encarregat revisar el pla de Govern, per a seleccionar prioritats, i s’ha rebutjat la qüestió de confiança que reclama Junts per a poder parlar de pressupostos. Conscients de la seva minoria parlamentària, mantenen la porta oberta a la pròrroga pressupostària.

Era una reunió de treball, que no un Consell Executiu, i per tant no s’han adoptat acords. Però sí que s’ha repassat el pla de Govern i el pla normatiu i el president Pere Aragonès ha encarregat a cada conseller que “revisi amb la màxima celeritat” i seleccioni quins són els projectes prioritaris, pel seu impacte social, els que estan més avançats i els que poden generar més consens al Parlament, tenint en compte la fragilitat del nou executiu. També s’ha demanat que tots els projectes tinguin l’actual crisi energètica, per a fer-los més sostenibles, i que “la transformació feminista impregni tota l’acció del Govern”. El "gruix" del pla de govern no s'alterarà, però sí que hi haurà retocs.

Al voltant dels temes centrals s’ha exhibit unanimitat. “Tots els consellers s’han conjurat en iniciar aquesta nova etapa sense soroll, en treballar per la gent en un moment complex”, ha explicat Patrícia Plaja en la roda de premsa posterior. En aquest sentit, ha continuat, “s’ha ratificat la idea conjunta” que el conflicte amb l’Estat “s’ha de resoldre a través de la negociació per aconseguir la fi de la repressió i que Catalunya pugui tornar a votar en referèndum”, a través d’un acord de la claredat com el que el president de la Generalitat va plantejar al debat de política general. Fonts de Govern remarquen que és el que uneix els tres fitxatges externs: Quim Nadal, Carles Campuzano i Gemma Ubasart. Ara bé, preguntada sobre la pròxima reunió de la taula de diàleg, la portaveu del Govern ha admès que no hi ha “cap novetat”.

“Som ciutadans de segona”

Una de les qüestions que ha aparegut és la baixa execució de les inversions de l’Estat a Catalunya, que va ser de només el 16% durant el primer semestre de l’any, que contrasta amb el 52,4% de la Comunitat de Madrid. Una dada que ha encès els ànims de la Generalitat. “Els catalans pateixen un maltractament permanent per part de l’Estat espanyol. Els números no són nous, però haurien de fer caure la cara de vergonya a més d’un responsable polític”, ha denunciat Patrícia Plaja. Un Estat, ha reblat, que “abandona de forma sistemàtica els catalans” i que els converteix en “ciutadans de segona”. És per això que, ha conclòs Plaja, “aquest Govern treballa per la independència, per deslliurar-se d’aquest Estat espanyol”.

Pressupostos?

Els pressupostos seran la primera prova de foc del nou Govern. Necessitaran obligatòriament del concurs de Junts per Catalunya, que no s’hi posa bé, o del PSC, que genera reticències a Aragonès. Aquesta qüestió ha estat abordada per la nova consellera d’Economia, Natàlia Mas, en la reunió de treball d’aquest dimecres. S’ha insistit que és un tema “prioritari”, que hi ha marge per a aprovar-los abans de l’1 de gener i s’ha “confiat” que l’oposició “faci un exercici de responsabilitat”. Ara bé, també s’ha obert a la “possibilitat” d’una pròrroga pressupostària si no hi ha l’ambient polític favorable. El que sí que es rebutja és la qüestió de confiança que demana reiteradament Junts: “El país no pot viure en la inestabilitat permanent”.