Pere Aragonès ha assegurat que ha parlat amb Pedro Sánchez per reclamar preus justos per als pagesos, després del compromís que els agricultors han arrencat als partits del Parlament aquest dijous. En un discurs a la inauguració de l'exposició Visca la terra! 50 anys d'Unió de Pagesos al Palau Robert de Barcelona, el president de la Generalitat ha afirmat que la conversa amb el seu homòleg espanyol va tenir lloc aquest dimecres i va servir per exigir-li el "compliment íntegre" de la llei de la cadena alimentària —que suposadament controla que no es venen productes per sota del preu de cost—. 

"Si no es compleix l'expedient de la llei de cadena alimentària, que es reformi, que es millori, com ahir (dimecres) vaig tenir l'oportunitat d'exigir directament en una conversa amb el president del govern espanyol", ha explicat Aragonès. Així, ha insistit en el fet que hi ha "propostes de la llei que el govern espanyol va decidir no assumir quan es va aprovar i que avui podrien ajudar a donar resposta" a algunes de les reivindicacions dels agricultors —com la de tenir uns preus més lligats als costos—.

Aragonès critica la UE

El president ha considerat que les mobilitzacions d'aquests dies "no tenen precedents" i ha assegurat que les comprèn. "Entenem les raons i també volem acompanyar en les solucions i comprometre'ns", ha indicat, abans d'apuntar que hi ha "mesures en marxa" i que hi haurà tràmits "que s'agilitzaran en els pròxims mesos" —ja que una de les reivindicacions de les protestes dels pagesos és l'excés de burocràcia—. De fet, ha dit que el Govern treballa per tenir una "administració més àgil, més eficient" i ha recordat que ja s'ha creat una taula de treball amb les organitzacions agràries per promoure la col·laboració entre parts. "Som i serem al vostre costat", ha dit davant dels líders d'Unió de Pagesos.

Pel que fa a les polítiques de la Unió Europea, Aragonès ha criticat que "moltes vegades ha primat una visió de l'agricultura pròpia del centre i del nord d'Europa". És així com ha defensat que l'agricultura mediterrània, basada en la petita i mitjana explotació, ha d'estar present en la definició de les polítiques europees. "Per garantir que el que s'exigeix als nostres productors també s'exigeix als productes que venen de fora de la UE i no es produeix una competència deslleial", ha afegit.

Unió de Pagesos es reivindica

Per la seva banda, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, ha reivindicat el sindicat agrari davant les crítiques creixents en el sector: "Ningú pot retreure que s'hagin fet prevaldre els interessos personals o partidistes i qui digui això s'equivoca". Tanmateix, ha reconegut que entén la "crispació" dels pagesos dels últims dies i ha celebrat que "la gent jove s'ha mogut". "Necessitem solucions als nostres problemes i després ja es valorarà qui ha fet més i qui ha fet menys. (...) El més important és trobar solucions entre tots", ha dit.

Caball també ha recordat les reivindicacions dels agricultors: "una resposta de país" per a la sequera, uns preus més lligats als costos, suport als joves, menys burocràcia, una llei de gestió de la fauna salvatge, defensar el model agrari i lluitar contra l'especulació del sòl agrari. "Volem viure dignament al camp", ha conclòs, alhora que ha agraït el suport de la ciutadania durant les protestes. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!