Poques hores després que el BOE publiqués finalment la llei d’amnistia, gairebé dues setmanes després de la seva aprovació al Congrés, el Govern de la Generalitat ha celebrat la notícia i ja ha anunciat les primeres mesures perquè aquesta s’apliqui en “caràcter preferent i urgent”. Així, la portaveu Patrícia Plaja ha anunciat que el departament d’Interior publicarà en les pròximes hores una resolució d’ofici amnistiant tots els fets sancionats per la coneguda com a llei mordassa per totes les qüestions vinculades al procés independentista, tal com recull la llei. Per altra banda, Interior també obrirà un formulari al seu web perquè aquelles persones que vulguin una amnistia individualitzada o hagin pagat una multa per la llei mordassa puguin reclamar-ho a través d’interior. Aquest formulari estarà disponible a partir d’aquest dijous.

“L’amnistia s’aplicarà d’ofici a totes les persones que tinguin els condicionants per fer-ho. No caldrà que facin res per ser amnistiades”, ha explicat portaveu en la roda de premsa posterior a la reunió de Govern, mentre aquelles persones que ja hagin pagat la sanció per la llei mordassa sí que hauran d’omplir el formulari. Segons ha explicat la portaveu, la majoria de sancions són de caràcter lleu, que suposa una multa de com a màxim de 600 euros que ara es podrà retornar. Plaja ha explicat que des del 2015, quan es va aprovar la llei, s’han obert uns 100.000 procediments per a la llei mordassa, però aquesta xifra els engloba tots i no només pel procés independentista: “Una part d’aquests seran als qui se’ls podrà aplicar l’amnistia”.

Majoria independentista al Parlament 

Plaja també s’ha referit a la sessió constitutiva del Parlament aquest dilluns, on es va escollir Josep Rull com a president de la institució i de la qual en va sorgir una mesa amb majoria independentista després d’un acord de Junts, ERC i la CUP. La portaveu ha felicitat en nom del Govern, que va assistir al complet ahir al ple, el nou president. Plaja ha celebrat que aquest organisme tingui una majoria independentista, convençuda que aquesta treballarà per preservar la sobirania i el prestigi de la institució. En la mateixa línia ha lloat la decisió de protegir els drets de tots els diputats, en referència als que ara mateix es troben a l’exili, tot i que podrien tornar en les pròximes setmanes després de l’aprovació de l’amnistia.

"Tot a punt" per a la tornada de Puigdemont

Preguntada per si aquesta mesa independentista és una prova que el país fa camí cap a una repetició electoral a l'octubre davant la impossibilitat dels partits d'arribar a un acord per elegir un nou president, la portaveu ha optat per no valorar-ho. En aquest sentit, ha reiterat que una repetició electoral no és el millor per Catalunya ni per a la seva ciutadania, però que l'Executiu està preparat per continuar en funcions: "La repetició electoral no és desitjable, però la clau la tenen els partits. Ara mateix, tots els escenaris estan oberts", ha conclòs. Sobre el retorn del president Carles Puigdemont, Plaja ha assegurat que el dia en què ell decideixi tornar, "estarà tot a punt per a la seva arribada". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!