Tot i que les urnes el 12 de maig van esborrar la majoria independentista del Parlament de Catalunya, la Mesa del Parlament la conservarà, després que Junts, ERC i la CUP hagin arribat a un acord en el primer ple de la legislatura. A banda de la presidència per a Josep Rull, que ha comptat amb els vots de republicans i cupaires en la segona votació, que sumats als del seu partit han superat els 42 del PSC per a Sílvia Paneque, Raquel Sans, portaveu d'ERC, serà la vicepresidenta primera de la institució, en arreplegar també els vots de Junts i la CUP. Glòria Freixa, de Junts, i Juli Fernández, d'ERC, seran dos dels secretaris de la Mesa. La resta de càrrecs, la vicepresidència segona i dues secretaries més seran per als socialistes David Pérez, Judit Alcalà i Rosa Maria Ibarra. Així, només hi haurà tres partits amb representants a la Mesa, a diferència de la passada legislatura, quan també hi estava representada la CUP i l'independentisme hi tenia cinc representants. 

 🔴 Constitució de la Mesa del Parlament, DIRECTE | Última hora de l'elecció

 

Raquel Sans, vicepresidenta de la Mesa

La vicepresidenta primera de la Mesa, un càrrec que en la darrera legislatura havia ocupat Alba Vergés, és Raquel Sans, portaveu i vicesecretaria de Feminismes d'Esquerra Republicana. En les eleccions del 12 de maig va anar de cap de llista per Tarragona. El 2021 ja va ocupar aquesta posició i va portar el seu partit a la victòria en la seva demarcació, arribant als cinc diputats. Com a portaveu del partit, havia reiterat el compromís d'ERC per aconseguir una mesa “antirepressiva”. 

El nou vicepresident segon de la institució és el socialista David Pérez Ibáñez, que agafa el relleu d'Assumpta Escarp, també del PSC. Va ser escollit per primer cop diputat el 1999, quan ja havia estat regidor a l'Hospitalet del Llobregat. No serà la seva primera experiència a la Mesa, ja que va ser secretari de la institució durant la presidència de Carme Forcadell. 

Glòria Freixa i Juli Fernández, secretaris

Els altres dos membres independentistes de la Mesa són Glòria Freixa, de Junts, i Juli Fernández, d'ERC. Freixa va entrar com a diputada al Parlament el 2019, quan Laura Borràs va renunciar el seu escó. En les eleccions del 12 de maig anava com a número 10 per Barcelona a les llistes de Junts. Juli Ferández, per la seva part, va ser conseller de Territori durant uns mesos en la passada legislatura —va entrar a l'executiu per substituir com a conseller Jordi Puigneró, després de la sortida de Junts i Ester Capella va ser la successora al càrrec— i en el passat també havia estat alcalde de Sabadell. Forma part de l'Executiva d'ERC com a secretari general adjunt d'Estratègia, Comunicació i Coordinació Institucional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!