El Govern ha reaccionat aquest dijous a la resolució del TSJC acusant el tribunal de practicar “filibusterisme” i ha avisat que el nou marc normatiu fa “inaplicable” les mesures cautelars: fer un 25% de classes en castellà a l’escola catalana. Ha estat la secretària general del Departament d’Educació, Patrícia Gomà, qui ha deixat ben clar que a Catalunya hi ha un nou marc normatiu pel que fa a la vehicularitat i la curricularitat de les llengües a l’escola que ha estat aprovat pel Parlament i que el pronunciament del TSJC és antònim a la nova llei.

Així doncs, la interpretació que es fa des del Govern a la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya és que no cal moure ni un sol dit i que els dos centres educatius catalans poden continuar respectant la immersió lingüística. Ha insistit que, a més, el moviment del TSJC genera “discriminació” cap als alumnes afectats, ja que no podrien ser educats de la mateixa manera que la resta de nens catalans.

Gomà ha explicat que el Departament s’ha quedat “sorprès” per la resolució del TSJC, ja que aquest mateix tribunal s’ha pronunciat de manera diferent aquest estiu: en dues ocasions, el mateix tribunal va denegar a l’associació Escuela Bilingüe l’aplicació del 25% a l’escola catalana argumentant que hi havia un nou marc normatiu a Catalunya respecte l’ús de les llengües en el sistema educatiu. I la pilota estava, de fet, a la teulada del Tribunal Constitucional, que haurà de pronunciar-se sobre els percentatges i sobre la nova normativa.

“El tribunal ens haurà de detallar per què s’aparta del seu propi precedent jurídic”, ha dit la secretària general d’Educació, amb relació al recurs que presentarà el Govern; que també ha matisat que les dues peticions de l’associació ultraespanyolista s’havien fet quan la nova normativa ja estava vigent, i que ara el TSJC s’ha pronunciat per peticions que havien tingut lloc abans que el Parlament blindés el català a través d’una nova llei. “Estan retorçant els arguments i anant en contra d'allò que ja van dir el mes de juliol”, ha lamentat Gomà en una atenció als mitjans de comunicació dins del Departament.

 

L’argumentari del TSJC sobre el català i el castellà

En la resolució, el nou raonament del TSJC és que “l’ús mínim de castellà cautelarment acordat no resulta afectat per la prohibició de percentatges establerta en l’article 2.4 del decret llei”. Hi precisa que el precepte estableix “un criteri que regeix per a l’elaboració de projectes lingüístics, als fins de programació que li són propis, i no és extensible el nombre real d’hores lectives que s’imparteixen en una o una altra llengua, que òbviament sempre ofereix paràmetres numèrics o percentuals”. Per tant, el tribunal defensa que a la nova normativa “no es limita genèricament la intensitat de l’ús del castellà com a llengua d’ús curricular i educatiu”.