El Govern ha assegurat aquest dimarts que ha decidit “assumir tota la responsabilitat política i jurídica” pel que fa a l’aplicació del 25% de castellà a les aules catalanes. En una roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu, Patrícia Plaja, s’ha negat a donar més detalls sobre quines són les intencions del Govern en aquesta qüestió; però ha insistit que el Departament d’Educació defensarà la comunitat educativa “amb el conseller al capdavant”. Segons la portaveu, l’executiu de Pere Aragonès ha estat “sempre clar” quan ha manifestat que té “sempre” com a prioritat “la protecció de tot el personal docent, incloent-hi els equips directius i qualsevol funcionari”. “És una línia clarament marcada”, ha afegit des de la sala de premsa del Palau de la Generalitat. 

 

Segons Plaja, el Govern “treballa per garantir el model d’escola catalana, i això passa per modificar el marc normatiu”. Aquestes declaracions de la portaveu arriben l’endemà que es fes pública la resposta que ha fet el Departament d’Educació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. En aquell text, la Generalitat confirmava que havia rebut la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà, però no entrava a concretar si acataria o no la sentència. Ara bé, el text deixava clar que la conselleria es feia càrrec de les conseqüències jurídiques del desacatament de la sentència, per tal de blindar els equips directius dels centres. “Us comuniquem que l’òrgan responsable del compliment de l’esmentada sentència és el Departament d’Educació”, diu el text al qual ha tingut accés ElNacional.cat.

 

Cal assenyalar que la sentència que obliga la Generalitat a garantir que el 25% de les classes de l’escola catalana es facin en castellà prové d’una llei aprovada pel govern de Mariano Rajoy. Aquesta llei va quedar derogada quan l’executiu de Pedro Sánchez va aprovar la Lomloe, que és la llei vigent i que insta el Govern a garantir que els alumnes acabin l'escolarització amb les competències bàsiques tant de català com de castellà; sense entrar en percentatges. Es tracta d’un marc legal que sí que encaixa amb l’esborrany que ha enviat el Govern als centres educatius, que no concreta que el català hagi de ser la llengua única a les aules catalanes i que demana que tots els alumnes tinguin coneixements suficients de les dues llengües.

Fa aproximadament un mes el Govern es va comprometre a protegir jurídicament els docents dels centres catalans. L’executiu d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya es va comprometre a protegir amb tots els mitjans els professionals que treballen a l’escola catalana, davant la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’imposar el 25% de castellà a l’escola catalana. Què implica això? Doncs posar al servei del personal docent i els equips directius els serveis d’assessorament, representació i defensa jurídica de la Generalitat