L’advocat del president a l’exili, Gonzalo Boye, ha carregat aquest dijous contra la resposta de la Junta Electoral Central (JEC) al Parlament Europeu pel que fa a les credencials dels europarlamentaris exiliats. En una entrevista al programa Més324, Boye ha dit que el plantejament que fa la JEC amb els seus arguments “és poc jurídic i molt esotèric”. Pel lletrat, les explicacions de l’òrgan electoral espanyol posen en evidència que aquesta és “una situació de bojos i kafkiana” i ha reclamat que “algú hi ha de posar ordre” perquè “deixin de fer el ridícul”.

La JEC considera que Carles Puigdemont, Toni Comín, Clara Ponsatí i Jordi Solé no serien eurodiputats perquè cap dels tres ha complert amb el requisit d’acatar la Constitució espanyola a Madrid. Tot i que el 2019, la JEC va reconèixer que tots ells havien sortit escollits en el procés electoral, posteriorment no les va incloure a la llista trasllada a Brussel·les. Així i tot, el Parlament Europeu els va reconèixer com a eurodiputats.

“És increïble, si no fos una cosa tan seriosa, la situació seria fins i tot graciosa”, ha manifestat Boye, tot afegint que “l’incident demostra que no ens equivocàvem quan dèiem que hi ha una persecució política dels exiliats, arribant a negar la condició que tenen [d’eurodiputats], que és una realitat material des de fa tres anys”. L’advocat ha recordat que aquesta qüestió ja s’ha dirimit en altres instàncies judicials europees, de manera que és un debat que “fa pudor de naftalina”. “Estan perdent qualsevol sentit de la realitat i del ridícul”, ha etzibat.

Boye assenyala les contradiccions de l'estat espanyol

Boye assegura que està molt d’acord amb la carta que la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, on es reclama els noms dels 59 escons que l’estat espanyol té assignats. El fet de no haver enviat la llista denota que l’estat espanyol “no vol veure la realitat ni assumir-la”. Aquesta realitat, segons Boye, és que “l’acta d’eurodiputat” a la qual fa referència la JEC “no existeix” perquè per al Parlament Europeu el que compten “són els vots”.

L’advocat posa en evidència les contradiccions que s’estan posant de nou sobre la taula amb aquest episodi, darrere el qual situa els interessos de Ciutadans. “És un partit que va en decadència i intenta fer tot aquest tipus de maniobres, però estem parlant de coses serioses i això ja pot tenir efectes en la imatge exterior”, ha assenyalat Boye.

El lletrat creu que la resposta de la JEC “voreja la incompetència” i subratlla que el Parlament Europeu defensa els resultats “a no ser que hi hagi debat” sobre aquests. Aquest no és el cas dels resultats de les eleccions del 2019 a Catalunya. “Ningú els ha impugnat i van a missa”. Per tot plegat, Boye admet: “La veritat és que la situació no és que em preocupi, és que m’està començant a fer pena”.