El portaveu del PP al Parlament Europeu (PE), Esteban González Pons, ha enviat aquest dilluns una carta a la resta d'eurodiputats per donar la seva versió sobre els últims esdeveniments a Catalunya. En la seva missiva, González Pons insta els europarlamentaris a "no creure en propaganda nacional-populista" del Govern i assegura que la setmana que ve podrà oferir "proves del suport de xarxes russes a Puigdemont i el moviment secessionista".

La missiva comença amb un recordatori de la situació prèvia al termini perquè la Generalitat confirmés si havia declarat o no la independència, en la qual González Pons subratlla que el Govern havia demanat a Puigdemont, "una resposta simple a una pregunta simple: sí o no".

"En enviar una carta de dues pàgines al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el senyor Puigdemont s'ha negat a contestar d'una forma clara. No hi ha un sí o un no, només una recopilació de fets alternatius dissenyats de forma intencional per al consum dels mitjans de comunicació internacionals", explica González Pons.

L'eurodiputat del PP qualifica la resposta de Puigdemont com "el millor exemple que està determinat a provocar una escalada de la tensió política i a mantenir un estat d'incertesa legal". A continuació, González Pons explica que Rajoy ha enviat una nova carta a Puigdemont, on s'aclareix la postura del Govern espanyol i es fa "una última oferta per reduir la tensió política i començar a tancar la fractura social a Catalunya".

"Volen imposar un projecte radical a Catalunya"

En aquesta carta, assenyala l'eurodiputat, Rajoy "lamenta que Puigdemont hagi decidit no contestar el requeriment legal" enviat pel Govern espanyol i assenyala que aclarir si hi va haver o no una declaració d'independència és "absolutament necessari", ja que la incertesa "dona ales a qui volen erradicar la concòrdia civil i imposar un projecte radical a Catalunya".

"En nom de la claredat i la certesa legal, el requeriment enviat era el pas previ a la invocació de l'article 155 de la Constitució espanyola", diu González Pons, que afegeix que aquest article "no significa la suspensió de l'autonomia sinó la restauració de l'ordre legal". "Restaurar el marc legal és un pas previ a qualsevol diàleg democràtic", apunta.

"El senyor Puigdemont no té credibilitat quan demana diàleg en nom del poble català i al mateix temps es nega a escoltar la meitat d'aquest poble i els seus representants democràticament elegits", critica González Pons.

La carta conclou amb una crida de Rajoy a Puigdemont a "acudir al Parlament i explicar les seves preocupacions als representants legítims de la sobirania nacional", alhora que recorda que, si rebutja aquesta oportunitat per restaurar la normalitat legal, "ell serà l'únic responsable per la posada en marxa de la Constitució".