L'Ajuntament de Girona no retirarà cap llaç groc ni pancarta reclamant la llibertat dels presos perquè, com ha subratllat l'alcaldessa, defensen "la democràcia i els drets fonamentals". El ple municipal ha tombat una moció presentada per Cs que demanava al consistori mantenir "la neutralitat" en edificis i llocs públics i treure'n "els cartells i símbols partidistes".

ajuntament girona presos polítics ACN

Tant l'equip de govern com la CUP i ERC (que hi han votat en contra) han criticat a la formació unionista que portés la proposta al ple i han subratllat que les pancartes i llaços grocs s'han penjat "en nom de la llibertat d'expressió". L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha recordat que, precisament, tots aquests elements clamen "per la protecció dels drets fonamentals i les llibertats individuals i col·lectives". 

La moció que Cs ha portat al ple critica obertament que, durant els darrers mesos, els edificis i espais públics de Girona "s'han vist ocupats per pancartes i símbols partidistes". I cita de manera explícita els llaços grocs, que "reivindiquen i fan al·lusió" als exconsellers, als Jordis i als membres del Govern "actualment en presó provisional o fugits de la justícia espanyola". 

girona totems presos ACN

El redactat assegura que "aquestes pancartes i símbols partidistes" han convertit l'Ajuntament de Girona "en una institució al servei d'uns determinats grups polítics i socials". De fet, diu que el consistori ha permès "l'apropiació dels espais públics per sectors afins a l'independentisme" (que s'ha "intensificat" amb l'aparició dels CDR).

Cs subratlla que el consistori ha compromès "la neutralitat política" que la Constitució Espanyola exigeix als ajuntaments, i l'acusa d'haver actuat com a "portaveu o instrument de les reivindicacions d'individus, col·lectius o grups d'una determinada ideologia" –en referència a l'independentisme- perquè no ha retirat les pancartes i els llaços grocs "de manera immediata".

La moció critica que l'Ajuntament de Girona s'hagi "posicionat políticament" a favor "d'un missatge que distorsiona la realitat". "Les pintades, objectes de contingut polític als carrers, declaracions de persona non grata, insults i assenyalaments a les persones que pensen diferent dels independentistes, l'única cosa que aconsegueixen és malmetre la convivència social", subratlla l'escrit presentat per Cs.

El text reclama a l'Ajuntament que faci respectar "la neutralitat institucional" tant en edificis com en espais públics, i per això l'insta "a retirar qualsevol pancarta o símbol partidista".

Cs només rep el suport del PPCatalà

La portaveu de Cs, Míriam Pujola, ha criticat que s'hagin tenyit de groc "façanes, ponts o rotondes" de Girona i ha acusat l'alcaldessa de pensar que l'Ajuntament "és casa seva". "En un ajuntament normal vostè no seria parcial i sabria quin és el paper que ha de fer, en comptes que li repetíssim per activa i per passiva", ha dit.

La moció, però, només ha rebut el suport de la regidora del PPCatalà, Concepció Veray. Durant el seu torn de paraula, la portaveu popular ja ha avançat que "lamentablement" el text no s'aprovaria, i ha retret a l'alcaldessa haver "polititzat esdeveniments com el Girona, Temps de Flors".

Girona temps de flors presos ACN

El PSC, per la seva banda, s'ha abstingut. Segons ha subratllat la regidora Elisabet Riera, els socialistes creuen que la moció de Cs "no ajuda a la convivència cívica" i incrementa "la fractura social", afegint "més tensió innecessària" que se suma a la que ja s'ha viscut durant aquests darrers mesos. 

Lluc Salellas: "Volen tapar la llibertat d'expressió"

"Vostès volen tapar la llibertat d'expressió", ha criticat el portaveu de la CUP Lluc Salellas. I per la seva banda, la d'ERC, Maria Mercè Roca, ha recordat que "als carrers i places, tot és política". A més, tant cupaires com republicans han criticat a Cs que la seva "resposta" davant els llaços grocs i cartells demanant la llibertat dels presos és "anar encaputxats i de nit a malmetre'ls i arrencar-los" (en referència als Tòtems de la Llibertat que hi ha davant la Delegació del Govern).

El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha subratllat que el dia que els carrers "siguin neutres" voldrà dir "que només impera una doctrina i no serem lliures". A més, ha criticat a Cs que la seva manera de fer política sigui la de "buscar problemes".