Girona es convertirà en la primera capital catalana que pagarà els tributs a l'Agència Tributària de Catalunya. D'aquesta manera, el consistori presidit per Marta Madrenas ha decidit sumar-se a la campanya de l'Assemblea Nacional Catalana #JoPagoACatalunya, que convida a fer sobirania fiscal pagant les taxes a l'ens català. Tot i això, la decisió no es farà efectiva fins a la publicació del decret d’alcaldia corresponent i s'aplicarà a partir del trimestre vinent.

La capital del Gironès fa aquest pas ara, però no és l'únic municipi que ha decidit avançar en aquesta direcció. De fet, segons recull l'Assemblea en un comunicat, fa uns dies, Vic també va anunciar que faria sobirania fiscal, tal com ja fan municipis com Igualada, Calella, Alella, Torelló o Falset, entre d’altres.

Enfortir l'Agència Tributària de Catalunya

La campanya #JoPagoACatalunya s'ha tornat a reactivar amb motiu de la liquidació d’impostos del primer trimestre del 2021, i té la intenció d'empènyer el Govern de la Generalitat a enfortir l'Agència Tributària de Catalunya. Una eina que l'associació qualifica d'"indispensable".

La fita és que l'organisme gestioni un volum superior de recaptació i d'informació tributària. D'aquesta manera, asseguren, l'administració catalana estarà preparada per afrontar amb més garanties la culminació del procés d'independència quan arribi el moment.

Concretament, la campanya convida municipis, autònoms, empreses, administracions, partits polítics, patronals i entitats del país a pagar l'IVA, IRPF i l'impost de societats a l'Agència Tributària Catalana, una cosa que destaquen que és totalment legal

Les dades presentades per l'entitat la passada tardor indiquen que Catalunya només recapta un 5,3% del total dels impostos de la comunitat, mentre que el 87,7% d'aquests els recull l'Estat. "Volem pressionar la Generalitat perquè posi els recursos humans i tècnics necessaris perquè això tiri endavant de la manera més àgil, i que no només un centenar de catalans tributin a l'Agència Tributària de Catalunya, sinó milers de ciutadans", va indicar la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, en el moment de la presentació de la campanya.