Intercanvi de parers sobre la fiscalitat catalana entre el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, i el grup de Vox en la sessió de control al Govern que s'ha celebrat aquest dimecres al Parlament. Responent al diputat Antonio Gallego, Giró ha reivindicat la progressivitat fiscal de la Generalitat i ha titllat la Comunitat de Madrid de paradís fiscal. "En els Estats del benestar no preocupa la competitivitat, sinó la progressivitat, la justícia social i la solidaritat. Aquest és el camí que està emprenent Catalunya", ha dit aplaudit pels diputats dels grups del Govern i algun dels comuns.

En aquest sentit, el conseller ha desmentit que Catalunya sigui un "infern fiscal", com havia dit Gallego, i ha recordat que el Govern baixarà els impostos a les rendes més baixes de 35.000 euros, és a dir, el 80% dels contribuents, ha dit. "I ho farem sense retallar en serveis ni prestacions", ha puntualitzat.

Jaume Giró diputados parlament hemiciclo Sergi Alcàzar

El conseller Giró, responent al diputat de Vox / Foto: Sergi Alcàzar

El conseller també ha lamentat que el Tribunal Constitucional els fa perdre molt temps en el seu objectiu d'"aconseguir un país més just i solidari" i ha explicat que "tenim un diferencial amb la comunitat més afavorida de l'Estat en les rendes de 16.000 o menys". "Per això hem revertit la sentència del TC", ha dit en referència a la nova via que ha trobat l'Executiu per rebaixar l'IRPF a les rendes més baixes a través de la llei d'acompanyament dels pressupostos de l'any passat.

Les acusacions de Vox

Gallego havia retret al conseller que Catalunya segueix sent la "regió amb els impostos més alts", qualificant-la d'"infern fiscal", i ha posat d'exemple l'impost de successions, el de patrimoni, l'impost del CO2 i les penalitzacions als pisos buits. El diputat ultra ha carregat contra l'acord de pressupostos amb els "comunistes", és a dir, els comuns, perquè, al seu parer, això ha fet que Catalunya tingui tres impostos propis més, passant de 15 a 18.

PP Vox Ciudadanos Ciutadans Constitucionalistas Alejandro Fernandez Ignacio Garriga Carlos Carrizosa

El diputat de Vox Antonio Gallego, al costat del líder de la formació, Ignacio Garriga / Foto: Sergi Alcàzar

Així doncs, el diputat de Vox ha demanat eliminar tots els impostos propis i "reduir de veritat" l'impost sobre la renda als catalans. "Catalunya seguirà sent la regió on l'IRPF és més alt per a les rendes més baixes. I després encara diuen que són els defensors dels treballadors", ha criticat.

 

Imatge principal: El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, en la sessió de control al Govern d'aquest dimecres / Foto: Sergi Alcàzar