El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha carregat aquesta tarda davant del ple del Parlament contra la gestió domèstica que està fent el govern espanyol dels fons Next Generation. En resposta a una interpel·lació de la cupaire Eulàlia Reguant ha titllat de "trist i deplorable" l'actuació espanyola i ha denunciat que des de l'Estat s'ha limitat la intervenció de la Generalitat a una simple funció de gestió administrativa. 

Prèviament en la seva interpel·lació, Reguant havia qüestionat que la Generalitat no pugui anar més enllà d'actuar com a simples transmissors i que no tinguin capacitat per decidir on van els diners. No obstant això, el conseller ha denunciat que el govern espanyol ha obviat el principi de subsidiarietat i ha relegat a la Generalitat en aquest tema a "un paper de gestoria". "I treballant pro bono", ha reblat, perquè l'IVA va a càrrec del Govern.

El problema és Espanya

Giró ha advertit a Reguant que el problema no és Europa ni els fons europeus sinó Espanya. "Espanya és un problema per a Catalunya. De fet, Espanya és el problema de Catalunya", ha reblat.

Durant la seva interpel·lació, Reguant ha reclamat al conseller propostes concretes perquè la Generalitat no sigui còmplice d'una "austeritat diferida". I ha assenyalat qüestions concretes en què demana la intervenció del Govern, com l'acompanyament als Ajuntaments; o bé, la necessitat de garantir la transparència per assegurar que la gestió d'aquests fons no busqui lucrar empreses privades sinó aprofundir en la sobirania. La cupaire ha advertit que, malgrat l'efecte de la recentralització de l'Estat, la Generalitat ha de garantir que els fons van a garantir serveis públics.

La UE com a coixí

​Per la seva banda, Giró ha reivindicat la idea d'Europa, "un projecte que promou el progrés econòmic però també les llibertats polítiques i la justícia social". De fet, tot i admetre el problema existent amb l'endeutament, el conseller ha subratllat que la desigualtat no ha crescut i que Europa ha actuat com a coixí de seguretat. "Amb tots els seus defectes, sort en tenim de la UE", ha reblat.