L'expresident del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Miguel Ángel Gimeno, i futur cap de l'Oficina Antifrau a proposta del president de la Generalitat Carles Puigdemont, ha defensat el seu currículum professional en el món de la judicatura, així com la seva imparcialitat al capdavant del TSJC. De fet, ha reivindicat una OAC "independent".

Durant la seva compareixença a la comissió d'Afers Institucionals, l'òrgan encarregat de valorar la seva idoneïtat, ha defensat que els jutges "no podem ser actors polítics de cap manera, però en tot cas el que no es pot demanar a un jutge és que no apliqui la llei". 

De fet, Gimeno ha reivindicat que va complir "exclusivament" amb aquest principi durant la seva etapa al capdavant del TSJC. També s'ha erigit com "a català" i com una persona que "coneix la societat catalana". A més, durant la seva intervenció inicial ha remarcat que l'OAC "no pot ser instrumentalitzada de cap manera", després de l'escàndol del cas Jorge Fernández Diaz. De fet, ha dit que "si el Parlament em demanés que dimiteixi com a director d'Antifrau, no trigaria ni 5 minuts".

Precisament, PSC, CSQP i la CUP han celebrat la celeritat amb la qual s'ha buscat un substitut a De Alfonso, que va ser cessat pel Parlament el mes de juny per les converses amb el ministre on quedava de manifest que volien construir casos contra els partits independentistes. Mentrestant, C's s'ha mostrat reticent amb aquesta qüestió i el PP opina que Gimeno no és del tot un nom de consens. 

Recuperar el prestigi

En el que sí que han coincidit els grups es que cal recuperar com abans millor el prestigi de l'Oficina Antifrau. En aquest sentit, Gimeno constata que cal fer canvis i que el seu objectiu serà "redefinir" una estructura que tingui com a base una "institució independent amb un únic punt de vista: l’interès general".

Ara bé, ha advertit que perquè l'OAC tingui "una nova etapa", no és només responsabilitat del nou president, sinó que cal que la cambra catalana també es posi a treballar. "S’ha de transmetre a la societat catalana que el Parlament està disposat a insistir i verificar que l'oficina compleix amb les seves funcions. És una responsabilitat també", ha etzibat. Tanmateix, Gimeno s'ha compromès a comparèixer de nou en comissió. 

La majoria dels grups de l'oposició han aprofitat també per preguntar al futur cap de l'Oficina Antifrau si pensa mantenir l'actual directora interina, Maite Masià, com a número dos. Gimeno s'ha limitat a dir que li ha de donar "les mateixes oportunitats", ara bé, també ha reconegut que quan "un comença vol tenir el seu equip". Per tant, deixa la porta oberta a prescindir d'ella.