El president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, té previst dialogar amb el reelegit líder del PSC, Miquel Iceta, en els pròxims dies davant la seva amenaça que els diputats catalans votaran en contra de Mariano Rajoy encara que el comitè federal socialista acordi l'abstenció. Fernández recordarà a Iceta que haurà d'acatar el que decideixi el partit.

Fernández ja va anunciar aquesta setmana que una vegada que el PSC celebrés les seves primàries, es posaria en contacte amb el vencedor per analitzar l'actual escenari i transmetre-li l'obligació que els seus diputats acatin la disciplina de vot. La conversa prevista entre Fernández i Iceta s'emmarca també en la ronda de contactes bilaterals que el president asturià està mantenint amb els secretaris generals territorials sobre quina posició cal prendre en la investidura de Rajoy.

Ferraz ha insistit que la decisió que adopti el comitè federal, en què també està representat el PSC, sobre l'abstenció a Rajoy ha de ser acatada per tots els diputats. La gestora ha sostingut que l'amenaça de trencar la unitat de vot es justificava en el procés intern del PSC i la disputa entre Iceta i Núria Parlon.

La direcció interina del PSOE va felicitar ahir a la nit Iceta i va subratllar que "un PSC fort ha de convertir-se en un punt de partida per resoldre el futur encaix de Catalunya a Espanya des del diàleg i el respecte al marc constitucional".

El PSC proclamarà oficialment Iceta com a primer secretari al congrés previst els dies 5 i 6 de novembre. Quan es nomeni la nova executiva, haurà de nomenar un representant perquè passi a formar part de la gestora del PSOE, com es va acordar el dia 1 passat en constituir-se la nova executiva socialista.

També el va felicitar l'exlíder del PSOE Pedro Sánchez, que va donar l'enhorabona a Iceta i Parlon per "l'exemplar exercici democràtic" de la seva consulta a les bases. "Avui i sempre defensarem el vot dels militants", va assenyalar Sánchez en un missatge en el seu compte de Twitter.