El rei emèrit Joan Carles I segueix acaparant titulars i cada dia es coneix nova informació sobre la seva fortuna. Aquest dimarts, El Español explica que el rei emèrit no va declarar a hisenda els fons de la Fundació Lucum. El mitjà fa aquesta afirmació després d'haver tingut accés a la declaració del gestor Arturo Fasana, el gestor del rei Joan Carles I.

El fiscal de Ginebra va ser directe i va preguntar a Fasana si Joan Carles I "ha declarat els fons de la Fundació Lucum a les autoritats fiscals espanyoles". La resposta de Fasana va ser igualment clara: "Que jo sàpiga, no. Li hauria de preguntar a ell".

Fasana va prestar declaració davant el fiscal suís el 18 de setembre de 2018, i també va admetre que no hi ha cap document oficial que demostri que els 100 milions de dòlars ingressats a Lucum van ser un "regal" al rei emèrit de part del rei de l'Aràbia Saudita.

Fasana i el blanqueig de capitals

Arturo Fasana està sent investigat a Suïssa per un presumpte delicte de blanqueig de capitals relacionat amb la creació de la Fundació Lucum i l'obertura d'un compte d'aquesta fundació al banc Mirabaud del que era beneficiari el rei Joan Carles I.

És precisament al compte que va obrir Fasana on es van ingressar els 100 milions de dòlars (prop de 65 milions d'euros) que, segons l'emèrit, van ser una donació del rei de l'Aràbia Saudita. El fiscal de Ginebra considera que Fasana va gestionar aquest patrimoni "sense haver-se assegurat de que els fons eren d'origen legal", segons s'ha pogut extreure de la seva declaració.

La relació del rei amb el seu gestor

A la declaració davant el fiscal suís, el gestor Arturo Fasana explica que va conèixer el rei emèrit en un esmorzar a Madrid l'any 2006 però que no va ser fins al 2008 quan va començar a treballar per ell. Fasana assegura que a principis de 2008 Joan Carles el va contactar per telèfon per dir-li que rebria una donació del rei de l'Aràbia Saudita i que necessitava saber com havia de procedir".

Fasana i l'emèrit es van reunir, també amb la presència de l'advocat Dante Canónica, per decidir com s'administrarien aquells diners. Fasana indica que li va fer saber al Rei que aquella gestió podia ser complicada degut al seu estatus.