Nova pífia de la diplomàcia espanyola, aquest cop amb Israel. Pocs mesos després que l'autorització d'una manifestació neonazi i antisemita a Madrid indignés les autoritats israelianes i també la comunitat jueva al mateix Estat espanyol, ara una pífia de l'ambaixada espanyola en aquest país ha tornat a despertar la irritació a l'Estat jueu.

I és que als gestors del Twitter de l'ambaixada espanyola a Tel Aviv no se'ls va acudir res més que publicar un tuit recomanant l'obra de l'històric escriptor del Segle d'Or espanyol Francisco de Quevedo (1580-1645). Poc després van esborrar la publicació.

TUIT ambaixada israel

​Com han assenyalat els estudiosos de l'antisemitisme a Espanya, Quevedo va ser un ferotge antijueu i la seva judeofòbia va quedar reflectida "a tota mena d'escrits, incloent els seus poemes satírics" però va anar a més "en els anys de la seva lluita contra el comte-duc d'Olivares, Gaspar de Guzmán y Pimentel, quan escriu els seus dos textos antisemites més importants": Execració contra els jueusLa Isla de los Monopantos.

Quevedo sempre va lamentar que el comte-duc d'Olivares, com a ministre del rei Felip IV, pretengués impulsar "la recuperació econòmica del país amb l'ajuda dels rics mercaders marrans [portuguesos] desplaçant els genovesos". Marran era el terme que feia referència als judeoconversos (jueus convertits) dels regnes cristians de la península ibèrica.

La irritació de la televisió israeliana 

El despropòsit, doncs, de compartir l'obra d'aquest autor precisament des de l'ambaixada a Israel ha provocat irritació en la televisió pública del país. "Els escrits de Quevedo, plens de sàtira, estaven saturats de teories de la conspiració, que inspiraven els protocols dels Ancians de Sion", explica en un article Kann (כאן), la televisió pública israeliana.

"Entre altres coses, va afirmar que els descendents dels jueus que van ser deportats a Turquia al segle XV van contactar amb comerciants d’Espanya amb la intenció de venjar-se del regne. El poeta va reduir els jueus a una 'esponja que absorbeix la riquesa del regne'", relata.

Per acabar, la televisió denuncia que Quevedo també va escriure frases genocides com aquestes: "Els jueus han de desaparèixer amb les seves possessions. Des del naixement, el nostre Senyor Jesús ens va ensenyar a fugir de l'or dels jueus. Els jueus fan amb nosaltres el que va fer Satanàs amb el Messies".