El conseller d'Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Ernest Maragall, va reobrir aquest dijous les oficines diplomàtiques tancades fa un any pel govern de Mariano Rajoy per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

"Després d'un any de foscor, avui comença un període llarguíssim de llum intensa i horitzó ample, que vol dir molta presència, molta feina, amb una ambició legítima," va dir Maragall als periodistes després de donar per reoberta la delegació catalana a Washington, la primera fora d'Europa.

Maragall va lliurar el lideratge d'aquesta representació diplomàtica a Victòria Alsina, que pren el relleu d'Andrew Davis, el que era delegat de la Generalitat als Estats Units fins a la seva destitució fa un any.

Alsina va considerar el nomenament un "orgull" i va dir que la seva primera funció serà "recuperar la normalitat". El conseller també ha assenyalat que Alsina i la delegació treballaran "amb l'expectativa que Catalunya compti amb un reconeixement de la seva condició de país".

"L'agenda catalana està clara, a Washington és exactament la mateixa que l'agenda a Barcelona (...) No ens resignem a cap tipus de silenci", va afegir.

Maragall va explicar que aquesta agenda passa en aquests moments per termes com "democràcia i llibertat", i que una de les funcions de la delegació serà difondre la situació dels presos polítics.

"Aquesta situació afecta de ple a les institucions i a la societat catalana i seria absurd que això no fos present en la nostra manera de representar a la societat catalana", va afirmar. També va dir que la delegació provarà "d'influir en tot el que afecti a Catalunya" i que ho farà "amb absoluta convicció".

De la mateixa manera, Maragall va respondre al que va considerar "el soroll" en "to amenaçador" del ministre espanyol d'Exteriors, Josep Borrell, sobre l'acció exterior catalana, en afirmar que "ni ens interessa, ni ens afecta, ni ens canviarà el que anem fent aquí".

Maragall congressista nord americà ACN

Ernest Maragall amb el congressista Mario Díaz-Balart / ACN

Maragall s'ha reunit amb el congressista republicà Mario Díaz-Balart, que el març de 2017 ja va rebre el president a l'exili Carles Puigdemont, i va dir que pròximament hi haurà nous contactes amb membres del Congrés i del Govern dels EUA.

El conseller d'Acció Exterior, que en els propers dies deixarà el seu càrrec per dedicar-se a la campanya a l'Alcaldia de Barcelona, també va anunciar que la setmana que ve el Govern aprovarà l'obertura de sis noves delegacions diplomàtiques. Es tracta de representacions als països bàltics, als països nòrdics, a Portugal, la Mediterrània, Centreeuropa i els Balcans.