El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies transferirà a l’Ajuntament de Badalona aquest any 750.000 euros addicionals per a polítiques de sensellarisme a la ciutat. Aquest finançament d’urgència al consistori servirà per contribuir a la cobertura necessària a les persones que vivien a la nau industrial on s'ha produït un incendi aquesta nit que ha provocat la mort d'almenys tres persones.

D'altra banda, la Generalitat i el consistori també treballaran en una resposta a mitjà i llarg termini per disposar de places per a persones sense llar de manera estable a la ciutat. Els recursos oferts avui per Treball, Afers Socials i Famílies se sumen a dues convocatòries més per polítiques de sensellarisme, una del juliol i una del novembre, a través de les quals l’Ajuntament de Badalona ja havia disposat de 339.000 euros aquest 2020.

"Misèria econòmica"

Segons informen des del departament en un comunicat, en la darrera ampliació del contracte programa de serveis socials entre el departament i els ens locals i consells comarcals, ja s’havien previst 9 milions d’euros per a l’atenció a les persones sense llar, 3,5 milions dels quals per a la ciutat de Barcelona i la seva Àrea Metropolitana. En total, Treball, Afers Socials i Famílies ha destinat 11,8 milions aquest any.

Primer cadaver Bombers Badalona Maria Contreras

Els 750.000 euros addicionals de la Generalitat es destinaran a la cobertura de les persones que vivien a la nau industrial incendiada / Maria Contreras Coll

La situació d'emergència del sensellarisme s'ha fet evident amb l'incendi a Badalona. En declaracions a TVE, el vicepresident Pere Aragonès ha lamentat que els fets s'han donat per la "misèria econòmica" en què vivien les persones que habitaven la nau. Les actuacions més immediates per fer front a la tragèdia són les que ja es van detallar ahir a la nit i ha reiterat el republicà: "Hi ha un centre d'emergències socials i estem posant tots els recursos per acollir totes les persones afectades i veure on es poden ubicar les properes setmanes. Totes les persones seran ateses". 

Quantes persones vivien a la nau incendiada de Badalona?

Una de les incògnites és saber quantes persones hi havia en el moment dels fets, cosa que s'haurà d'acabar de determinar quan els bombers hi puguin entrar: "No podem determinar quantes persones hi havia en el moment de l'incendi. S'estan avaluant els danys de l'estructura de l'edifici perquè els bombers puguin entrar. S'està fent una avaluació i un cop s'asseguri, es podrà entrar i veure la magnitud de la situació. Estava ocupada des de fa més de deu anys i hi vivien desenes de persones".

Sobre la xifra, Aragonès ha afegit: "No és un habitatge, sinó una nau, per tant, no hi ha un cens estricte, entre 100 i 150 persones, segons han recollit els serveis socials. Però ara no podem determinar quantes persones hi havia en el moment de l'incendi. A més, moltes estan en situació irregular i, en el moment del perill, moltes van marxar sense voler tenir atenció psicològica. L'atenció in situ va fer que hi hagués moltes faltes en el moment i, per tant, és clau poder-hi entrar".