La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha acudit aquest dimecres a El matí de Catalunya Ràdio, on ha pogut valorar el desenvolupament de la selectivitat, marcada pel polèmic dictamen del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Geis ha considerat que el tribunal ha actuat amb "un punt de mala fe" en la seva sentència sobre la inclusió del castellà a les proves d'accés a la universitat (PAU). "No és gaire normal que en menys de 5 dies la Conselleria d'Universitats ja rebi una notificació del TSJC", ha assegurat la consellera, qui no creu que amb les mesures que ha adoptat la seva Conselleria s'estigui "desobeint res". 

"No es pot guanyar en l'àmbit judicial allò que no es guanyaria al Parlament", ha sentenciat Geis en referència a les mesures imposades pel TSJC. La Conselleria ha mantingut el model existent, ja que consideren que "hi ha un marc normatiu que ens empara". 

En la primera jornada de selectivitat d'ahir només el 5% dels alumnes van demanar l'examen en llengua castellana. La consellera Geis ha valorat la jornada positivament: "Les PAU ahir es van desenvolupar amb molta normalitat". Més de 39.000 alumnes s'examinen enguany. Com recorda la consellera, són una generació que han viscut primer de batxillerat confinats i segon amb les mesures anti-Covid. Tot i això, Geis ha assegurat que de cara al curs vinent treballen amb la voluntat de garantir "la màxima presencialitat"

Rebaixa del 40%

La consellera ha aprofitat l'entrevista a Catalunya Ràdio per fer un gran anunci: la rebaixa del 40% dels preus dels màsters. "En el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya ja es va aprovar la rebaixa d'un 40% dels preus dels màsters, bàsicament en els màsters de caràcter general", ha assegurat Geis, qui ha remarcat que es tracta de la primera fase en el treball d'equiparació dels preus dels màsters i els graus.

La nova consellera ha explicat que l'impacte econòmic d'aquesta mesura s'eleva fins als 9,3 milions d'euros, que assumirà la Generalitat i no les universitats. Geis ha subratllat que aquest canvi en els preus dels màsters tindrà "un impacte molt gran" en les matrícules, que per extensió facilitarà l'accés dels estudiants a aquestes titulacions superiors. 

Aquest no és l'únic front obert que té Geis. La consellera ha insistit que treballarà en altres àmbits com la millora de les condicions dels professors universitaris i investigadors i en la demanda dels estudiants perquè les pràctiques siguin remunerades. Malgrat tot, ha recordat que la Conselleria té les competències limitades. 

 

Imatge principal: Gemma Geis i Josep Gonzàlez-Cambray entrant a la primera reunió de Govern / Sergi Alcàzar