Aproximadament el 5% dels alumnes que aquest matí s'han examinat en la selectivitat han demanat l'examen en llengua castellana. Fonts de la Conselleria de Recerca i Universitats han confirmat la dada a Efe i han afirmat que es tracta d'un percentatge "similar al de les convocatòries anteriors de les Proves d'Accés a la Universitat".

La totalitat de 39.775 alumnes que s'examinen de la selectivitat s'han enfrontat a primera hora a l'examen de matèria comuna de Llengua i literatura castellana, on els enunciats i les respostes s'havien d'escriure en aquesta llengua, per la qual cosa no existeix opció a canvi lingüístic, ha recordat la conselleria.

Les proves vénen precedides per la polèmica lingüística després que el TSJC acordés ahir que els exàmens havien d'oferir-se en català, castellà i aranès perquè cada alumne tingui l'opció individual d'escollir l'idioma que prefereixi, per la qual cosa la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, va acusar el tribunal d'"interferir" i "ficar el nas" en els exàmens i va afirmar que les proves es desenvoluparan igual que en els últims anys.

Cartells informatius

A diferència de les convocatòries anteriors, a les seus on es duen a terme els exàmens s'han penjat cartells que indiquen que les proves estan disponibles en català, castellà i aranès i s'ha preguntat als alumnes en quin idioma preferien els enunciats abans d'accedir a la sala. 

Des de l'entitat S'ha Acabat han emès un comunicat per exigir una selectivitat "bilingüe" a tot l'Estat. Ha recordat als estudiants catalans que tenen dret a tenir les proves en castellà i ha fet una crida a la Generalitat perquè posi tots els recursos perquè així sigui.

Les PAU, en marxa

Enguany, la xifra de matriculats és lleugerament inferior a la de l'any passat, quan evan ser 39.914. En línies generals es mantenen les mateixes mesures que ja es van aplicar en l'organització de l'any passat per la Covid-19. Per exemple les entrades esglaonades, l'ús obligatori de la mascareta i la distància entre persones, tot i que es reduirà de 2,5 a 1,5 metres. En l'àmbit acadèmic, es manté la major optativitat a l'hora de triar les respostes a contestar.

Del total de matriculats, 31.821 són estudiants amb matrícula ordinària que han acabat aquest curs el batxillerat. D'altra banda, hi ha 4.130 de matrícula lliure, que vol dir que provenen de batxillerat d'altres anys que no van fer les PAU, que volen millorar la nota obtinguda o que només s'examinen d'assignatures de la fase específica. A més, hi ha 3.824 estudiants provinents de cicles formatius de grau superior que s'examinen d'alguna assignatura en la fase específica.

Imatge principal: Les proves PAU a la URV / ACN