La Generalitat es va presentar ahir a la reunió de la Comissió Bilateral amb  56 demandes, corresponents a les competències pendents de traspassar. En sortir, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà , va alertar que la trobada no havia estat tan fructífera com es felicitaven des del govern espanyol i la va definir com "totalment insuficient". 

Un dels pocs punts que es va poder acordar ahir a Madrid va ser el del traspàs de les beques universitàries, que es tancarà a l’octubre i s'espera que sigui vigent per al curs 2022/23. En aquest sentit s'ha pronunciat avui la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que ha aprofitat per avisar al govern que no acceptaran un traspàs "buit" de la gestió de beques. D'aquesta manera, Geis ha admès que en l'acord sorgit de la bilateral Estat-Generalitat "no hi ha contingut i hi falta concreció" i assegura que seran molt exigents perquè el traspàs vagi acompanyat de pressupost.

Greuges en el repartiment 

A més, segons el seu parer, aquest arribarà amb 21 anys de retard i necessita concreció. Cal afegir que, segons ha destacat, l'acord s'emmarca en un acord ja existent entre el PSOE i Podem i per tant el que han de fer, ha exigit, és "complir el seu propi acord".

 

La consellera ha recordat el "dèficit fiscal" que pateix Catalunya i espera que l'Estat el corregeixi: el país té el 17% de la població estudiantil d'arreu de l'Estat, però, per contra, només rep el 10% de les beques. El Govern estima aquest "greuge"  en 44 milions d'euros. "No podíem acceptar un traspàs que no inclogui totes aquestes derivades", ha conclòs Geis. Per exemple, fins ara la Generalitat ha assumit 18 milions d'euros de costos per la gestió de les beques des del 2001, 10,7 d'aquests per a beques universitàries.

Per tot plegat, des de Recerca i Universitats han afirmat que no volen traspassos 'fake' i han reclamat un sistema de beques "fort" perquè tothom pugui accedir als estudis amb independència de la seva situació econòmica.

Beques salari 

En aquesta línia, la consellera ha exposat que creu que aquesta transferència de competències dona una oportunitat per millorar el sistema actual. Això es faria, per exemple, treballant en un projecte de beques salari: "hi haurà el pressupost, i intentarem que sigui una política que podem endegar", ha afirmat. Això suposaria la possibilitat de cobrar la beca "en temps i forma" i agilitzar el procés, ja que ara hi ha estudiants que reben la quantia de la beca al cap de mig any, per exemple.

Per aquest motiu, Geis també ha apuntat que vetllaran perquè demanar una beca no sigui "un salt continuat de requisits burocràtics". "Ha de ser més fàcil", ha afegit, apuntant a un sistema de finestreta única.

A la imatge principal, la consellera Gemma Geis en roda de premsa / ACN