Nova rebaixa per facilitar l'accés als estudis superiors de tothom. La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha anunciat que s'aprovarà una mesura que retallarà la despesa de l'alumnat que vulgui cursar un grau o màster. "Estem acabant de definir el decret, la setmana que ve hi ha una Iniciativa Legislativa Popular, ILP, amb estudiants sindicats i entitats i ja vaig donar suport a aquesta iniciativa que venia des de baix". Amb ella, s'acabarà de definir el sistema de quotes però la consellera recorda, en una entrevista al Cafè d'Idees de RTVE, que en els darrers anys s'ha baixat un 30% el de les matrícules i un 40% dels màsters per "avançar a que tothom que vulgui accedir pugui".

 

Sistema de quotes

Les darreres rebaixes es van anunciar el 29 de juny de l'any passat. Enguany, els màsters universitaris de la UB, UAB, UPC, UPF, UdL, UdG i URV han passat a tenir un preu per crèdit en primera matrícula de 27,67 euros, el mateix preu que es paga en els graus de coeficient d’estructura docent C. Aquest nou preu representa una rebaixa de 18,44 euros en el preu per crèdit en la major part de titulacions de màster oficial, la qual cosa significa el 40% esmentat anteriorment. Pel que fa als màsters que habiliten per a l’exercici d’activitats regulades, el preu per crèdit passa dels 28,82 als 27,67 euros, amb una reducció del 4%.

S'activen les beques salari

Geis ha anat més enllà i també anuncia que s'activaran les beques salari: "Que cada estudiant tingués una beca amb un compromís". Alguns dels requisits per aquestes beques són està cursant el darrer curs de Batxillerat o de Cicle Formatiu de Grau Superior secundària, accedir a estudis de grau de centres públics, acreditar dificultats econòmiques que podrien implicar l'abandó dels estudis universitaris o, un cop començats, t'aboquessin a l'abandó; no disposar o no estar en disposició d'obtenir un títol de grau artístic superior, grau universitari, màster universitari o doctorat. En paral·lel, també ha avançat que "molts hospitals es convertiran en centres docents". La consellera agraeix l'esforç i el suport d'aquests organismes sanitaris.

"Farem costat al president Aragonès"

Més enllà del seu terreny, Geis tampoc ha obviat l'actualitat política. "Farem costat al president Aragonès per exigir el màxim de responsabilitats polítiques més enllà de les declaracions", sobre el CatalanGate i reitera que "no n'hi ha prou amb declaracions als mitjans de comunicació" per part d'alguns membres del govern espanyol. Per això, conclou que les relacions amb l'executiu central seguiran "a nivell tècnic", però no "a nivell polític on les competències, en l'àmbit de la universitat, ens permeten no haver d'estar tot el dia parlant amb el govern espanyol".

"Junts ha de ser més fiable"

Reflexionant sobre el seu partit, també fa autocrítica i considera que Junts "ha de ser més fiable". Per això, malgrat corroborar que "hi ha una feina acreditada, cal un congrés per posar d'acord aquestes visions diferenciades i el que ha de fer Junts és guanyar eleccions". I afegeix: "Junts té la força que té però necessitem a la foto de l'altre dia a Brussel·les, la solidaritat de les altres forces independentistes que és quan podem avançar davant d'un estat que no té una salut democràtica. M'agrada sumar ponts i continuo defensant que cal posar-nos d'acord amb la CUP per avançar i a la inversa".

 

Diferent veu els lligams amb els socialistes catalans: "L'acord amb el PSC a la Diputació no és el millor dels escenaris possibles. Jo sempre vaig defensar abans de les municipals que havíem de fer pactes amb independentistes i es va fer quan Junts encara no existia com a partit".