"Tot allò que s'imposa està condemnat al fracàs". Aquesta ha estat la declaració que ha fet la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, des de l'hemicicle del Parlament per parlar de les imposicions i atacs de l'estat espanyol contra la llengua catalana, i en concret de l'última sentència que imposa un 25% del castellà a les aules de Catalunya: "Tot allò que s’imposa esta condemnat al fracàs i ho veiem amb la sentència del 25% del castellà que està reactivant la defensa de la llengua catalana en tots els sectors del país" ha dit Geis des de l'hemicicle del Parlament en el marc d'una interpel·lació de la diputada de Junts Glòria Freixa sobre la llengua catalana, on la consellera ha carregat reiteradament contra l'estat espanyol: "Un Estat que imposa no té futur. Un estat que imposa a través del tribunal de justícia està inhabilitat democràticament". 

Geis ha assegurat que des de la seva conselleria estan treballant per fer plenament efectiu l'ús del català a les aules universitàries, després de múltiples queixes d'estudiants de no poder desenvolupar les classes plenament en català. Així mateix ha dit que treballen per millorar les competències lingüístiques en llengua catalana dels estudiants i del professorat. En qualsevol cas, ha admès que hi ha "marge de millora" a l'hora de garantir el català com a llengua vehicular a les universitats catalanes, i també en l'àmbit de la divulgació científica.

 

Ha assegurat així mateix que entre tots trobaran la manera de preservar la llengua, i que la comunitat universitària s'ha emplaçat a fer un pla d'enfortiment, però ha alertat que tenir un Estat que va en contra suposa impediments: "Hem de ser conscients de les dificultats que suposa protegir el català amb un estat que només posa pals a les rodes". A banda d'aquesta crítica, ha explicat que el Govern engegarà un pla de foment de la tercera llengua a les universitats catalanes, que considera "compatible" amb la defensa de la llengua catalana en el context d'una universitat global. Això ho ha explicat tot reivindicant que l'Executiu té una mirada oberta al món.

La llengua, patrimoni i tresor en perill a Europa

En la seva intervenció inicial Freixa ha reivindicat que la llengua és un patrimoni i que els catalans tenen la sort de néixer amb una llengua pròpia i "incorporar-ne ben ràpid una altra", un fet que ha assegurat que és un tresor que l'hemicicle hauria de preservar. Ara bé, ha alertat que a hores d'ara "no hi ha una llengua tan desprotegida a Europa" com és el català, i ha situat que el principal problema d'aquest fet és la Constitució espanyola, "perquè defensa el deure d'aprendre una sola llengua" i no reconeix les llengües més enllà del castellà: "Si el mateix país no reconeix les seves llengües, la Unió Europea tampoc", ha lamentat la diputada de Junts. Així mateix ha avisat a partits com Vox i Cs que no se'n sortiran en el seu intent d'acabar amb el català, perquè si una cosa tenen els catalans, ha dit, és que malgrat les diferències polítiques són una majoria disposada a defensar la llengua.