El coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, ha avançat aquest dilluns que, si fos català, no participaria en l'1-O, malgrat que el líder de la seva formació a Catalunya, Joan Josep Nuet, ha dit que hi participarà.

"Jo tampoc no votaria en un referèndum d'aquestes característiques perquè no crec que pugui servir per al que ha de servir", ha dit en roda de premsa a la seu federal d'IU poc després que Nuet ha mostrat la seva disposició a participar-hi. El posicionament de Garzón va en acord amb el que defensa Podemos en el conjunt de l'Estat i el seu líder, Pablo Iglesias, que han cridat a no participar en l'1-O.

Garzón ha recordat que IU defensa el referèndum com una via de solució al conflicte d'"una part de Catalunya amb la resta de l'Estat", però ha explicat que perquè això sigui possible la votació ha de tenir "garanties" i "reconeixement internacional". "El referèndum no servirà per solucionar els problemes. No se li pot donar suport", ha conclòs.

Diversitat d'opinions

Dit això, ha acceptat que cada membre d'IU "a títol personal" tingui la seva pròpia opinió, inclòs Nuet, que ha reconegut com una figura "molt rellevant". Però ha insistit que es tracta d'una opinió personal i no la posició oficial d'EUiA, situació que ja hauria de ser analitzada en profunditat per IU Federal.

En aquest context, ha reconegut que la proposta del PSOE d'abordar en una subcomissió del Congrés una reforma de la Constitució pot ser una proposta "interessant", però creu que els socialistes la utilitzen com a manera de "desviar l'atenció".

"El PSOE, si vol transitar el camí cap a la solució del problema, ha de reconèixer que el dret d'expressar-se de la societat catalana ha de ser reconegut", ha citat.