L'exmagistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha assegurat que el president de la Generalitat, Quim Torra, va prendre una "decisió política" en no retirar la pancarta quan s'ho va ordenar la Junta Electoral Central (JEC) i que, per tant, ha d'assumir les conseqüències si el Tribunal Suprem (TS) confirma la seva inhabilitació.

En una entrevista en Catalunya Ràdio aquest dijous, l'exmagistrat ha dit que si les conseqüències d'aquella decisió es consideren "desproporcionades" s'ha de promoure una reforma legal per les vies establerts. En aquest sentit, ha afirmat que és "urgentíssima la reforma de la rebel·lió i sedició" en el Codi Penal, en el qual veu preceptes desfasats en els quals s'haurien d'incloure noves figures i eliminar-ne d'altres, segons ha dit.

Sobre una possible amnistia als condemnats per l'1-O a Catalunya, ha dit que "aquesta opció és molt difícil en un sistema constitucional, però la via de l'indult que ara es discuteix és evident". "Em sorprèn que insignes polítics --entre cometes-- i juristes critiquin l'obertura del procediment de l'indult, perquè és una mica reglat," ha afirmat.

Fiscals

Preguntat per les paraules del tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, sobre pressions polítiques rebudes per part d'alguns fiscals, ha dit que els dona credibilitat perquè el coneix personalment i no creu que s'arrisqués a posar en risc la seva reputació "amb un viatge sense retorn".

Ha demanat transparència perquè s'aclareixin els fets: "És molt greu que un tinent fiscal faci aquestes afirmacions i que ens quedem sense saber què ha passat".

Extradicions

Preguntat per la possible extradició a l'Argentina de l'exministre Rodolfo Martín Villa, ha destacat "que l'actitud de la Fiscalia General de l'Estat ha canviat": el 2016 es va tancar tota possibilitat de cooperació internacional, mentre que la Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado, la promou, ha detallat.

Al seu entendre, la nova Llei de Memòria Democràtica reconeix la possibilitat de "reparació" a les víctimes davant dels crims franquistes, per a la qual cosa veu fonamental la creació d'una Fiscalia especialitzada en la persecució d'aquests delictes.