Les declaracions del ministre de Consum, Alberto Garzón, al diari The Guardian li han sortit cares. Tanmateix, el ministre, que afirmava que hi ha "megagranges" espanyoles que exporten "carn de mala qualitat procedent d'animals maltractats", assegura que les seves paraules han estat "impecables". Garzón aclareix que en les seves declaracions distingia entre la producció industrial i l'extensiva, que sí que és sostenible i que, per tant, no es referia al conjunt del sector. Tanmateix, els principals partits de l'oposició i la patronal càrnia no han dubtat a demanar la seva dimissió immediata.  

Els socialistes ja han aclarit que es tracta d'una "opinió personal" que no representa el sector. En canvi, la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz ha sortit en defensa del seu company de files del PCE, assegurant que s'han d'evitar "les pràctiques minoritàries que agreugin la crisi climàtica". "El nostre país ha de continuar apostant per la ramaderia sostenible, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 i l'F2F, i denunciar les pràctiques minoritàries que agreugin la crisi climàtica", ha insistit Díaz.

Crítiques de les càrnies

Anafric, associació d'àmbit nacional que defensa els interessos de les empreses ramaderes i càrnies, també considera que aquestes afirmacions són "una infàmia i una burla" i mostren "un absolut desconeixement del sector", per la qual cosa, demanarà una reunió "al més alt nivell" per reivindicar les seves bones pràctiques i exigir una rectificació. "A més, ens reservarem el dret a emprendre accions judicials si no hi ha rectificació. Ja n'hi ha prou de suportar més injúries d'aquest senyor", afirma en un comunicat el president de l'entitat, José Fríguls. 

Anafric afirma que Espanya "està subjecta a la legislació més estricta en matèria de benestar animal" i destaca que "un ramat més sa es tradueix en millors rendiments, per això sempre és d'interès per al ramader garantir la bona salut i el benestar dels animals".

Declaracions "insensates"

Dins de l'àmbit socialista, el president aragonès, Javier Lambán, és qui s'ha pronunciat clarament en contra de Garzón: "Aquestes declaracions desgraciades i insensates són una agressió directa a una part important de l'economia aragonesa, que s'esforça per ser competitiva i sostenible. Qui les fa no pot ser ministre d'Espanya ni un dia més. És en si mateix un insult a la intel·ligència", ha indicat sense embuts Lambán.

Lambán és el primer dirigent socialista que exigeix la sortida d'un membre del govern de Pedro Sánchez.