L'exjutge Baltasar Garzón opina que s'ha de permetre al president de la Generalitat a l'exili, Carles Puigdemont, que reculli l'acta d'eurodiputat a Espanya i que torni a Bèlgica, si finalment obté un escó al Parlament Europeu. Ho justifica per la immunitat parlamentària, que, com ha explicat, "amb la llei a la mà no podria infringir-se". 

"Haurà de permetre-se-li que prometi o juri el càrrec, reculli l'acta i ocupi l'escó", ha comentat sobre la "complexa" situació que s'obre amb les eleccions al Parlament Europeu i la concurrència de Puigdemont, en una entrevista amb Europa Press. 

Segons explica, si Puigdemont "adquireix aquesta qualitat" d'eurodiputat electe i acudeix a Espanya a recollir l'acta, "no se li podria impedir, encara que se'l detingués, que adquireixi la seva condició i a partir d'aquest moment hauria de ser posat en llibertat perquè l'única solució és que estigui processat, en presó provisional i en ferm". Altrament, manté intactes els seus drets polítics.

Descarta la detenció

"No hi ha temps perquè arribi, processar-lo, recórrer, resoldre el recurs i que quedi ferm. Això són tres mesos. Adquiriria la condició d'eurodiputat i no podria ser a la presó; hauria de tenir autorització de sortir del país i entrar-hi perquè el Parlament Europeu és a Brussel·les. A més, el Tribunal Suprem hauria de demanar el suplicatori al Parlament Europeu i aquest, després de la votació corresponent, dir que endavant i que se'l pugui investigar i jutjar a Espanya", afegeix.

Aquesta seria la conseqüència de la inviolabilitat parlamentària que es confereix a tots els eurodiputats; el problema és que "és un tema interpretable que no està previst" i "no té precedents", segons diu Garzón. Esmenta un dictamen intern i no vinculant del Parlament Europeu sobre els límits temporals de la immunitat parlamentària en el qual es diu que els diputats sortints la mantenen gairebé fins que recullen les actes els entrants, però d'aquests "no expressa clarament quan adquireixen aquesta immunitat".

"Jo crec que la idea de la immunitat suposa que t'atorga la protecció per desenvolupar la teva feina com a parlamentari i, per tant, la voluntat és que, des del mateix moment en què tens la qualitat de parlamentari perquè t'han triat, hagi d'haver-hi alguna mena de protecció. Tanmateix, crec que al final aquesta resolució vindrà donada pel Tribunal de Justícia Europeu i, probablement, pel Tribunal Europeu de Drets Humans", afirma Garzón.