El ministeri de Consum, de nova creació amb el darrer govern de Pedro Sánchez, és més famós per les campanyes que engega que per la legislació que emprèn la seva feina. La darrera és una vaga de joguines "simbòlica" per aquest diumenge 12 de desembre durant una hora, de les 11h fins a les 12h. El seu ministre, Alberto Garzón, vol posar de relleu "el dret a jugar amb el 100% dels nens i nenes, no tan sols del 50%".

D'aquesta manera, la campanya vol trencar amb les diferències sexistes que, segons Garzón, porta implícites moltes joguines. Un vídeo on apareixen diferents personatges d'aquestes joguines està corrent per les xarxes socials i surt una de les protagonistes i diu: "Portem anys suportant que ens encasellin, que ens diguin que vam ser creats tan sols per jugar amb nens o amb nenes. Encara que siguem de plàstic o peluix, també tenim el nostre petit cor i ha arribat el moment de dir prou, reivindicar el nostre dret a jugar amb el 100% dels nens i nenes. Por això hem convocat una vaga. Què som nosaltres? Joguines. I què volem? Llibertat".

La vaga se centra només a Madrid, en concret al parc del Retiro però estenen la convocatòria arreu de l'Estat demanant que des de les llars dels infants, ningú jugui durant aquesta hora. Un altre dels reclams que fan circular és aquest: "Les cuinetes, els cotxes de carreres, els nadons ploraners o les pilotes de futbol volen poder jugar tant amb nens com nenes".

Les campanyes que lluiten per la igualtat, sovint, són qüestionades. La darrera que ha provocat polèmica és una iniciativa que, segons el programa Planta Baixa de TV3, es planteja portar a terme amb la nova guia de la Generalitat. Així doncs, als patis cimentats de les escoles, on tradicionalment s'hi veu una pista de futbol, "on normalment hi juguen més els nens que les nenes", asseguraven des del programa, ja no seran obligatoris.

L'objectiu d'aquesta nova distribució és repartir millor els usos del pati i que no hi hagi col·lectius que quedin marginats. En una escola de Santa Coloma de Gramenet ja s'ha començat a adoptar les mesures d'una guia que, segons expliquen, "es farà pública d'aquí a unes setmanes"Una iniciativa poc afortunada si la contextualitzem en l'actualitat més immediata. La blaugrana Alèxia Putellas acaba de guanyar la seva primera pilota d'or, tot un reconeixement al futbol femení que, ara, podria quedar invisible als centres educatius.

Fotografia de portada: cartell del ministeri de Consum