La batalla contra la carn vermella i la brioixeria ha agafat un nom propi: el del ministre de Consum, Alberto Garzón. Des de la Moncloa han llançat un llibre de receptes per substituir el menjar ràpid tradicional, conegut per l'anglicisme 'fast food', per un basat en més llegums i verdures. Sorprèn però que els plantejaments bàsics se centren en uns plats més típics d'altres regions que de la dieta mediterrània.

Repassem els plats que planteja la guia 'Comida rápida, barata y saludable' que ha publicat el govern espanyol i, de moment, tan sols està disponible en versió castellana.

Entrants: xips de kale, guacamole amb bastonets de pastanaga, hummus de remolatxa, patates amb dues salses, fals sushi, carpaccio de xampinyons, dips de pèsols, torrada d'alvocat, escabetx de sardines, crema de carbassa i formatge blau, entre d'altres.

Plats complets: salmó al microones, tallarines de carbassó i pastanaga amb vinagreta de nous, poke de pollastre, hamburguesa de tonyina, wrap de salsa d'anxoves, mini pizza verda, llobarro amb patates, truita d'espinacs, ramen casolà, cigrons el hanout, llenties amb arròs i cúrcuma, amanida de fruits vermells i cuscús, pita amb ou, entre d'altres.

Postres: gelat casolà de iogurt i plàtan, batut de civada, pinya a la planxa amb cardamom, taronja amb xocolata i menta, púding de xia i mango, entre d'altres.

Garzón ha escrit el pròleg del llibre: "El nostre país gaudeix d'una de les millors tradicions gastronòmiques del món. No obstant això, la manca de temps, renda i informació, o la facilitat per accedir a les opcions industrials riques en greixos, sals i sucres donen com a resultat que ens desarrelem de l'origen dels aliments i de l'impacte de la nostra alimentació sobre la nostra salut i sobre el planeta. Davant aquesta problemàtica, aquest llibre és una proposta senzilla per preparar menjars forma ràpida, barata i saludable. I ho fa amb productes de la nostra terra, recolzant el treball i l'esforç de milers de famílies que es dediquen a produir-los respectant el medi ambient".

Dieta mediterrània?

No obstant, si entrem en el detall de cada plat, no hi ha cap recepta que no inclogui un producte que impliqui una deslocalització dels aliments. Fins i tot un plat de cigrons inclou un producte tan exòtic com és la cúrcuma. Així doncs, es plantegen dues premisses: el receptari no té en compte l'estacionalitat del producte i aposta per alguns productes que incorren en greus problemes de desforestació i altres derivades del canvi climàtic. I la pregunta que molts es fan: on queda la valorada dieta mediterrània?

A tall d'exemple, l'alvocat és el darrer "or verd". L'accelerat canvi d'ús del sòl forestal per la producció d'alvocat, ha provocat un gran deteriorament dels ecosistemes forestals de l'estat de Michoacán, que es manifesta en un procés de desforestació de 500 hectàrees anuals. Però els problemes a Mèxic per l'alvocat també han generat l'augment de màfies pel control d'aquest.

Fotografia de portada: imatge de recurs del ministre Garzón