El Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest dijous una moció del PP que pretenia "paralitzar les licitacions" que ha iniciat la Generalitat per adquirir urnes i material electoral per a futurs processos electorals.

Aquest punt de la moció ha estat rebutjat perquè només ha rebut els 11 vots a favor del PP; les 40 abstencions de Cs i PSC i els 83 vots del bloc a favor del referèndum: JxSí, la CUP i SíQueEsPot.

També s'ha rebutjat un altre punt de la moció --amb 51 'sís' de PP, Cs i PSC i per 83 'nos' de JxSí, la CUP i SíQueEsPot-- que exigia al Govern no executar les partides pressupostàries previstes en els comptes de la Generalitat de 2017 "per a un referèndum il·legal sobre el futur polític de Catalunya".

La moció recollia que aquestes partides han estat suspeses pel Tribunal Constitucional (TC) i també demanava no destinar més recursos públics a "implementar o organitzar accions contràries a l'ordenament constitucional", cosa que també s'ha rebutjat.

La diputada del PP Esperanza García ha demanat que el Govern deixi d'invertir diners en operacions relacionades amb el procés sobiranista i ha lamentat que l'Executiu organitzi "gresques independentistes" amb els diners de tots els catalans.

Cs ha presentat una esmena que avalava la compra d'urnes sempre que aquestes fossin per a eleccions autonòmiques, no per a un referèndum --no ha estat aceptada--, i el diputat Matías Alonso ha admès que la qualitat de l'Estat de Dret és millorable, però ha criticat els sobiranistes per voler "trencar-ho tot".

El diputat Ferran Pedret (PSC) ha assenyalat que la situació a Catalunya és "difícil de resoldre", però ha demanat que abans de res s'ha de prioritzar no qüestionar la legitimitat de les institucions i evitar escenaris conflictius.

Vots en contra

SíQueEsPot ha votat contra tots els punts de la moció perquè, segons ha explicat el seu portaveu Joan Coscubiela, "comprar urnes no pot ser un delicte", però també ha exigit al Govern que sigui transparent sobre com pensa executar un referèndum sense l'aval de l'Estat .

Mireia Boya (CUP) ha reivindicat que Andalusia va licitar la compra d'urnes i no va passar res, mentre que a Catalunya la Fiscalia va anunciar una querella, i ha advertit al PP: "Feu les mocions que vulgueu. No serveixen de res. Davant actituds totalitàries , els demòcrates anem units ".

El diputat de JxSí Roger Torrent ha afirmat que qui ha de donar explicacions ara mateix sobre Catalunya és el Govern central per explicar com pensa evitar el referèndum: "Què pensen fer per frenar tanta democràcia?"

Picabaralla PP-JxSÍ

La diputada del PP Esperanza García ha censurat que en la sessió de control al Govern d'aquest dimecres, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "incitar a la violència" amb algunes de les seves declaracions.

Va ser la sessió de control en què el president català va reptar al president del Govern, Mariano Rajoy, a explicar si pensa fer ús de "la força" per frenar la celebració d'un referèndum a Catalunya.

Torrent (JxSí) ha criticat que el PP acusi el president d'incitar a la violència quan és l'Estat qui "amenaça" als sobiranistes com, per exemple, querellant-contra els membres de la Mesa del Parlament.