El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón donarà guerra a l'independentisme fins a la seva imminent jubilació l'octubre d'enguany. El polèmic magistrat ha tornat a tombar la recusació contra la seva persona posada per part del directiu d'Òmnium Oleguer Serra, imputat pel cas de Tsunami Democràtic, on el jutge espanyol veu indicis d'un suposat terrorisme i manté investigades 12 persones. Es tracta de la segona vegada que García-Castellón tomba la recusació que li demanda l'acusat, com ja va fer el novembre del 2023, de forma que ell mateix resol que no ha de ser apartat del cas. 

En la interlocutòria a la qual ha tingut accés El Nacional, el titular del jutjat central d'instrucció 6 ha considerat que ni s'han vulnerat les normes essencials del procediment, ni s'ha causat indefensió a l'investigat, tal com aquest denunciava. A més, ha apuntat que la recusació "manca dels requisits formals més elementals exigits per a la seva tramitació", ja que no està signada pel recusant, ni s'acompanya de poder especial. Alhora, ha indicat que tampoc s'ha produït ratificació. Per tot plegat, el jutge ha valorat que la petició no resultaria admissible per aquesta via com sí que va passar amb la recusació del cap de l’oficina de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay.

Els arguments que esgrimeix el magistrat són els mateixos que va argumentar la primera vegada que va declarar nul·la la recusació, en considerar que el text que ha presentat els advocats de Serra, Benet Salellas i Mònica Tarradellas, és el mateix que la primera vegada que es va denegar. García-Castellón no veu que hi hagi motius per ser recusat perquè, segons indica la sentència, no s'aprecia que hi hagi una "manca de jurisdicció o de competència objectiva o funcional" per la seva part per a abordar el cas o "violència o intimidació que afecti aquest tribunal"

Mateixa situació de l'acusat Oriol Soler

Poc abans, a més, el magistrat García-Castellón també va inadmetre la recusació que li va interposar un altre imputat pel mateix cas de Tsunami Democràtica, l'empresari Oriol Soler, a la qual va argumentar que la recusació era "extemporània perquè es podia haver fet abans", segons la defensa de l'acusat. "Ara, com que aquest argument no era vàlid per a Oleguer Serra diu que és evident que Oleguer Serra coneixia prèviament l'existència del procediment i que encara que no ens va tenir per compareguts quan li havíem demanat a la primavera... Al final en tenia en coneixement. En fi, no sé com volia que el recuséssim si ell mateix no ens volia tenir per compareguts. És un argument pervers. Si estàs comparegut, t'ha passat el temps i si no estàs comparegut... Doncs també. Ara, apel·lació", lamenta la defensa de Serra.